Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met hartige bonenpuree
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Rijstovenschotel met courgette, gehakt en prei

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 175 gram zilvervliesrijst
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 1 courgette
  • 1 eetlepel olie
  • 250 gram prei
  • 150 gram mager rundergehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel tijm
  • 30 gram geraspte belegen 30+ kaas

Bereiding

  1. Kook de zilvervliesrijst in water met het stukje bouillontablet gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Warm de oven voor op 200 °C.
  3. Was de courgette. Halveer hem in de lengte en snijd de helften in smalle plakken.
  4. Roerbak de courgette in de hete olie in enkele minuten gaar.
  5. Maak de groente op smaak met peper.
  6. Maak de prei schoon en snijd hem in smalle ringen.
  7. Bak het gehakt in een braadpan gaar en rul. Roerbak de prei met het gehakt mee tot het gaar is.
  8. Voeg de rijst als deze klaar is toe aan het mengsel, samen met de tomatenpuree.
  9. Maak er met wat water, peper en de tijm een smeuïge massa van.
  10. Schep de helft van de rijst in een ovenvaste schaal en verdeel de courgette er over.
  11. Dek dit af met de rest van het rijstmengsel.
  12. Strooi de geraspte kaas er over.
  13. Laat het gerecht in het midden van de hete oven lichtbruin kleuren.

Extra informatie

Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Ingrediënten over?

Geraspte kaas:
Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Courgette heeft deze maand (februari) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Vrij van ei
  • Vrij van gluten

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 580 kcal 580 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 6 gram 6 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Vezels 6 gram 6 gram
Zout 1 gram 1 gram

Doe maar lekker groente

Je baby leert proeven! Tussen de 4 en 6 maanden is je baby toe aan zijn eerste hapje. Door veel verschillende soorten groente te proeven, went hij sneller aan de smaak. Wat kun je geven, hoeveel en hoe vaak?