Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Zo lekker kan het zijn
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Aubergines sweet & sour

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

Zo heb je een recept met aubergine nog niet geproefd.

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • stukje gemberwortel (ca. 1 cm)
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 grote of 2 kleine aubergines
  • 4 takjes koriander

Bereiding

  1. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd dit klein.
  2. Schil het stukje gemberwortel en rasp het fijn.
  3. Verwarm de margarine en smelt hierin de basterdsuiker op klein vuur.
  4. Voeg de ui, de knoflook en de geraspte gember toe en warm dit kort mee.
  5. Was de aubergine en verwijder de steelaanzet. Halveer de aubergine in de lengte en snijd de helften in plakken.
  6. Giet de azijn en 50 ml water bij het uimengsel.
  7. Voeg de plakken aubergine toe en stoof de groente in 10 minuten gaar.
  8. Maak het gerecht op smaak met peper.
  9. Was de koriander en strooi het er over.

Menusuggestie

Lekker met reepjes varkensvlees en zilvervliesrijst.

Hiervoor heb je nodig...

  • 150 gram varkensvleesreepjes
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 150 gram zilvervliesrijst

Extra informatie

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg je merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Ingrediënten over?

Gemberwortel:
Koop een flinke gemberwortel bij de toko, op de markt of in de supermarkt. Schil de gember, snijd de wortel in plakjes of rasp hem. Verpak in kleine porties en vries in. Bewaar geraspte gember maximaal 12 maanden in de diepvries.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Aubergine heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 105 kcal 495 kcal
Eiwit 2 gram 25 gram
Koolhydraten 10 gram 65 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 4 gram 10 gram
Waarvan verzadigd vet 0 gram 2 gram
Vezels 5 gram 7 gram
Zout < 0.1 gram 0,2 gram
Nieuw: de Koelkastklem
Help voedselverspilling voorkomen

Met de Koelkastklem in je koelkast vergeet je nooit meer je restjes op te maken. Nu te bestellen tegen verzendkosten: € 2,45.