Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Lekker met wortelsalade en volkorenbrood
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Hoe stellen we onze recepten samen?



Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten.

Criteria voor de recepten 

We gebruiken in onze recepten vooral verse en weinig-bewerkte producten en we kiezen voor kleine porties vlees en vis. Daarnaast variëren we volop met ei, tofu, peulvruchten en noten. We geven de voorkeur aan groente en fruit van het seizoen, met een lage milieubelasting en gebruiken uitsluitend duurzaam gevangen of gekweekte vissoorten. De porties zijn op maat, zodat je geen eten hoeft te verspillen. De recepten zijn daarmee gezond en beter voor het milieu. 

Deze specifieke criteria hanteren we voor onze recepten:

Warme maaltijden/hoofdgerechten

De recepten bestaan alleen uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 2 dagkeuzes. Informatie 
Wanneer in recepten toegevoegd zout zit (bijvoorbeeld in de vorm van een bouillontablet) dan geldt een maximum van 2 gram zout voor de hele maaltijd en zitten er alleen Schijf van Vijf-producten in het recept.

Onze hoofdmaaltijden (recept hoofdgerecht + de menusuggestie wanneer aanwezig) bevatten:

  • 400-700 kilocalorieën
  • minimaal 150 gram groente
  • maximaal 100 gram vlees, vis, ei, vegetarische keuze of maximaal 25 gram noten of minimaal 60 gram peulvruchten
  • graanproducten of aardappelen die in de Schijf van Vijf staan
  • maximaal 15 gram vloeibare margarine, vloeibaar bak- en braadvet of olie

Salades met meerdere ingrediënten 

De recepten bestaan uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 1 dagkeuze. Informatie 
Voor maaltijdsalades gelden de criteria voor warme maaltijden.

Belegde broodjes 

De recepten bestaan uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 1 dagkeuze. Informatie 
De broodjes bestaan uit:

  • bruin of volkorenbrood
  • margarine/halvarine uit een kuipje
  • beleg uit de Schijf van Vijf met eventueel één portie uit de ‘dagkeuze’.

Uitzonderingsrecepten

Bij speciale gelegenheden kun je ook best eens wat groters eten, zoals een speciaal toetje, een stuk taart of een zoet drankje. We noemen dit weekkeuzes. Ook een soepje vooraf is een weekkeuze vanwege het zout in de soep. Elke week is er ruimte voor maximaal 3 keer een weekkeuze.

Menu van de week

Elke week maken wij het Menu van de week. In ons ideale weekmenu past maximaal 4 keer vlees. Daarmee zorg je goed voor jezelf én voor het milieu. Wij houden ongeveer deze indeling aan: 1 dag vis (bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, zalm, bokking en sardines), 1 dag peulvruchten (zoals bruine bonen, kapucijners, linzen en kikkererwten), 1 dag ongezouten noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kunnen mensen ook tofu, tempé of ei nemen of nog een keer peulvruchten of een handje noten. 

Waarom deze weekindeling? 

Met het eten van (vooral vette) vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten en noten verlagen je LDL-cholesterol, en dat is goed voor de bloedvaten. Bovendien zijn het plantaardige alternatieven voor vlees en daarmee een stuk beter voor het milieu. Rund- en varkensvlees (rood vlees) staan niet zo vaak in ons weekmenu omdat je meer kans op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte) hebt wanneer je dat te veel eet. Rood vlees belast het milieu ook meer dan kip of ander gevogelte, vis en ei. 

Nieuw: Het kookboek Schijf van Vijf

Waar heb jij zin in vandaag? Genieten is volgens ons onmisbaar als je gezond wil eten. Ons nieuwste kookboek staat daarom vol recepten die gezond eten makkelijk maken. Ontdek alle mogelijkheden en volg je smaak!