Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe stellen we onze recepten samen?



Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten.

Criteria voor de recepten

We gebruiken in onze recepten vooral verse en weinig-bewerkte producten en we kiezen voor kleine porties vlees en vis. Daarnaast variëren we volop met ei, tofu, peulvruchten en noten. We geven de voorkeur aan groente en fruit van het seizoen, met een lage milieubelasting en gebruiken uitsluitend duurzaam gevangen of gekweekte vissoorten. De porties zijn op maat, zodat je geen eten hoeft te verspillen. De recepten zijn daarmee gezond en beter voor het milieu.

We hanteren specifieke criteria voor onze recepten. De recepten die voldoen aan deze criteria passen in de Schijf van Vijf. Kies je deze recepten dan maak je een gezonde keuze.

Warme maaltijden/hoofdgerechten

De recepten bestaan alleen uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 2 dagkeuzes per persoon. Informatie

Specificatie

Onze hoofdmaaltijden (recept hoofdgerecht + de menusuggestie wanneer aanwezig) bevatten:

  • 400-700 kilocalorieën
  • minimaal 150 gram groente
  • maximaal 100 gram vlees, vis, ei, vegetarische keuze en/of maximaal 25 gram noten en/of minimaal 60 gram peulvruchten
  • graanproducten of aardappelen die in de Schijf van Vijf staan
  • maximaal 15 gram vloeibare margarine, vloeibaar bak- en braadvet of olie
  • maximaal 2 dagkeuzes buiten de Schijf van Vijf. Wanneer in recepten toegevoegd zout zit (bijvoorbeeld in de vorm van een bouillontablet) dan geldt een maximum van 2 gram zout per persoon voor de hele maaltijd en zitten er alleen Schijf van Vijf-producten in het recept.
sluiten
Sommige recepten voldoen niet aan deze criteria. Bijvoorbeeld omdat er een vleessoort in het recept zit dat niet in de Schijf van Vijf staat. In dat geval staat er bij het recept vermeld dat het een weekkeuze Informatie is.

Voorgerechten

Voorgerechten staan in de Schijf van Vijf als ze uit alleen Schijf van Vijf ingrediënten bestaan. De recepten voor voorgerechten zoals soep of een kleine salade voldoen niet altijd aan de Schijf van Vijf. Soms is er een dagkeuze Informatie buiten de Schijf van Vijf aan toegevoegd, zoals een plakje vleeswaar of bouillon. Soepen bevatten over het algemeen minder zout dan soepen uit de winkel.

Nagerechten (waaronder koekjes en taartjes)

Recepten voor nagerechten staan in de Schijf van Vijf als ze alleen ingrediënten uit de Schijf van Vijf bevatten. De recepten voor nagerechten voldoen niet altijd aan de Schijf van Vijf. Soms is er een dagkeuze Informatie buiten de Schijf van Vijf aan toegevoegd, zoals sinaasappelsap, geraspte kokos of suiker. Ze bevatten over het algemeen wel minder calorieën, suiker en verzadigd vet dan kant- en- klare toetjes, koekjes en taarten uit de winkel. Als het een gerecht een weekkeuze Informatie buiten de Schijf van Vijf is, dan staat dit bij het recept vermeld.

Belegde broodjes

De recepten bestaan uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 1 dagkeuze. Informatie
De broodjes bestaan uit:

  • bruin of volkorenbrood
  • margarine/halvarine uit een kuipje
  • beleg uit de Schijf van Vijf met eventueel één portie uit de ‘dagkeuze’.

Lunchgerechten

Lunchmaaltijden bestaan uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 1 dagkeuze. Informatie

Specificatie
  • 350-550 kcal 
  • Minimaal 75 gram groente
  • Bruin of volkorenbrood, andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten
  • Maximaal 15 gram vetten
  • Eventueel andere Schijf van Vijf producten (zoals kaas, ei, vlees, vis, noten)
  • Eventueel maximaal 1 dagkeuze.
sluiten

Kleinere gerechten die bij de lunch gegeten worden, zoals soep of een kleine salade staan in de Schijf van Vijf als ze uit alleen Schijf van Vijf ingrediënten bestaan. De recepten voor kleine lunchgerechten, zoals soep of een kleine salade voldoen niet altijd aan de Schijf van Vijf. Soms is er een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf aan toegevoegd, zoals een plakje vleeswaar of bouillon. Soepen bevatten over het algemeen minder zout dan soepen uit de winkel.

Ontbijtgerechten

Ontbijtgerechten staan in de Schijf van Vijf als ze uit alleen Schijf van Vijf ingrediënten bestaan. De ontbijtrecepten voldoen niet altijd aan de Schijf van Vijf. Soms is er een dagkeuze Informatie buiten de Schijf van Vijf aan toegevoegd, zoals honing of sinaasappelsap. Als het gerecht een weekkeuze Informatie buiten de Schijf van Vijf is, dan staat dit bij het recept vermeld.

Budgetrecepten

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Onze budgetrecepten zijn inclusief menusuggestie maximaal €2,50 per persoon.

Recepten geschikt voor zwangeren

De recepten die geschikt zijn voor zwangeren bevatten geen producten die schadelijk kunnen zijn voor de moeder of de ongeboren baby.

Klimaatvriendelijk

Op de receptensite staan hoofdgerechten met de aanduiding ‘Klimaatvriendelijk’. Dit zijn recepten met een lage milieubelasting. Je kunt denken aan groentegerechten, bonengerechten en eiergerechten. Een lage milieubelasting betekent in dit geval minder dan 1,3 kilo CO2-uitstoot (broeikasgassen) voor een hoofdgerecht. Dat is ruim een derde minder dan een gemiddelde warme maaltijd.

Lees verder

Berekening Klimaatkanjer voor een recept: 

  • De broeikasgasemissies van de ingrediënten zijn bij elkaar opgeteld. De gebruikte getallen zijn afkomstig van Blonk Consultants en het RIVM.
  • Er is een inschatting gemaakt van het energiegebruik van de meest energie-intensieve bereidingsmethode die in een recept gebruikt is. Daarbij is ook gekeken naar de te bereiden hoeveelheid en de bereidingstijd. De klimaatbelasting van bereidingsmethoden gerangschikt van laag naar hoog is:
  • Onverwarmd
  • Koken/stomen
  • Magnetron
  • Grill
  • Bakken/braden/wokken
  • Oven
  • Frituur
  • Barbecue

Recepten met een lange bereidingstijd uit de oven, frituur of barbecue komen meestal niet in aanmerking voor een Klimaatkanjer.

  • Voor groente en fruit zijn gemiddelde getallen over het hele jaar gebruikt.
  • De meeste Klimaatkanjers zijn vegetarisch of bevatten een kleine portie varkensvlees, kip, kaas of melkproducten. Vlees en zuivel hebben namelijk een hoge klimaatbelasting.
sluiten

Menu van de week

Elke week maken wij het Menu van de week. In ons ideale weekmenu past maximaal 4 keer vlees. Daarmee zorg je goed voor jezelf én voor het milieu. Wij houden ongeveer deze indeling aan: 1 dag vis (bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, zalm, bokking en sardines), 1 dag peulvruchten (zoals bruine bonen, kapucijners, linzen en kikkererwten), 1 dag ongezouten noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kunnen mensen ook tofu, tempé of ei nemen of nog een keer peulvruchten of een handje noten.

Waarom deze weekindeling?

Met het eten van (vooral vette) vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten en noten verlagen je LDL-cholesterol, en dat is goed voor de bloedvaten. Bovendien zijn het plantaardige alternatieven voor vlees en daarmee een stuk beter voor het milieu. Rund- en varkensvlees (rood vlees) staan niet zo vaak in ons weekmenu omdat je meer kans op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte) hebt wanneer je dat te veel eet. Rood vlees belast het milieu ook meer dan kip of ander gevogelte, vis en ei.