Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Pruimen-walnotenjam

Ingrediënten

  • 1 kg pruimen
  • 100 gram walnoten
  • 2 eetlepels citroensap
  • Poedervormig of vloeibaar geleermiddel naar keuze (zie voor de juiste hoeveelheid de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het desbetreffende product)
  • 15 ml vloeibare zoetstof of 5 eetlepels poedervormige zoetstof

Informatie

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • hoofdgerecht

Materialen

2-3 potten

Bereiding

  1. Maak jampotten en eventuele deksels schoon met heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
  2. Was de pruimen en ontvel ze eventueel. Snijd de pruimen in stukken en verwijder de pitten. Hak de walnoten klein.
  3. Kook de pruimen in een bodempje water tot moes. Voeg de walnoten, het citroensap en het geleermiddel aan het pruimenmoes toe. Kook de massa al roerend 1 minuut goed door.
  4. Roer er van het vuur af de zoetstof door.
  5. Schenk de hete jam in de schone potten en sluit ze af.
  6. Jam zonder suiker bewaren:
  7. • Vul schone potten tot aan de rand met de kokende jam en sluit de potten direct met schone twist-off deksels. Zet de potten daarna direct op de kop. Na ca. 10 minuten hoor je een `plop`. Er is een vacuüm ontstaan, waardoor de kans op bederf sterk vermindert. Zet na een half uur de potten weer rechtop. De jam is in gesloten potten op een koele plaats 3-6 maanden houdbaar.
  8. • Pasteuriseer de jam in gesloten potten 10 minuten bij 100° C of 20 minuten bij 70° C.
  9. • Vries de jam in kleine porties in.
  10. Geleermiddel: geleipoeder Van Gilse of Marmello, vloeibaar geleermiddel Opekta

Voedingswaarden per persoon

  Recept Menu
Energie 625 kcal 625 kcal
Eiwit 15 gram 15 gram
Koolhydraten 50 gram 50 gram
Vet 35 gram 35 gram
Verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 15 gram 15 gram

Zoeken

Aanmelden Menu van de Week

Duurzaam eten

Duurzaam eten Pruim heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.