Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met lekkere tofu-marinade
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Volkorenbrood met auberginetapenade

 deel dit recept

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

  • 6 personen
  • 0-15 minuten
  • voorgerecht

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 kleine rijpe tomaat
  • 5 zwarte olijven
  • ½ teentje knoflook
  • 10 blaadjes basilicum
  • 6 volkoren boterhammen
  • Halvarine of margarine uit een kuipje

Bereiding

  1. Was de aubergine en verwijder het groene kroontje. Prik de aubergine aan alle kanten in met een vork. Leg de aubergine in een braadpan en sluit af met een deksel. Pof de aubergine op matig vuur in ca. 20 minuten gaar. De schil zal donker zijn geworden.
  2. Laat de aubergine in de gesloten pan afkoelen. Schep het vruchtvlees uit de schil.
  3. Was de tomaat en rasp of hak hem fijn.
  4. Snijd de olijven klein.
  5. Pers het halve teentje knoflook uit.
  6. Was de basilicum en knip de blaadjes klein.
  7. Meng alles door de auberginepuree en maak het op smaak met wat peper.
  8. Rooster eventueel het brood. Besmeer de boterhammen met halvarine en verdeel de tapenade er over.

Ingrediënten over?

Olijven,
Gebruik een schone lepel of vork om dit uit de pot te nemen. Dit voorkomt besmetting met bacteriën en schimmels. Een geopende pot olijven is in de koelkast nog ongeveer een maand houdbaar,

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Aubergine'. Dit product is deze maand (juni) niet de meest duurzame oplossing.

Past in dieet

  • Vegetarisch
  • Bij diabetes
  • Bij verhoogd cholesterol

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 115 kcal 115 kcal
Eiwit 4 gram 4 gram
Koolhydraten 15 gram 15 gram
Waarvan suikers 2 gram 2 gram
Vet 4 gram 4 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Vezels 3 gram 3 gram
Zout 0,6 gram 0,6 gram

Elly viel 18 kilo af

Zo lukt het jou ook Al jaren wilde Elly (55) afvallen, maar steeds lukte het niet. Na een gesprek met collega’s ging het roer definitief om. Ze paste haar eetpatroon aan en ging meer bewegen. Resultaat: ze is lichter en voelt zich veel fitter.