Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kikkererwtenkoekjes met uienchutney en kruidensaus

Kikkererwtenkoekjes met uienchutney en kruidensaus

Geïnspireerd op de Indiase keuken.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 665 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 4 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 100 gram (winter)wortel
  • 4 takjes verse peterselie
  • 6 takjes verse koriander of selderij
  • 15 gram gember
  • 250 gram kikkererwten (uitlekgewicht, blik)
  • 1 ei
  • 4 eetlepels havermout
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • chilivlokken of chilipoeder
  • 2 volkoren (pita)broodjes

Materialen

Staafmixer of keukenmachine.

Bereiding

  1. Pel de uien en de knoflook.
  2. Houd voor de kikkererwtenkoekjes een halve ui en de helft van de knoflook apart. Snijd de rest van de uien in ringen en de knoflook in stukjes.
  3. Fruit de rest van de uien en de knoflook in 1/3 van de olie in 30 minuten zacht en lichtbruin.
  4. Doe de rozijnen met de balsamicoazijn bij de uien en laat ze in enkele minuten wat vocht opnemen. Laat de chutney afkoelen.
  5. Maak de wortel schoon en rasp grof.
  6. Was de kruiden en snijd klein.
  7. Schil de gember en rasp fijn.
  8. Spoel de kikkererwten af en laat goed uitlekken.
  9. Pureer de wortel, gember, ¾ deel van de kikkererwten en de rest van de ui en knoflook met een staafmixer of in een keukenmachine tot een grove puree.
  10. Klop het ei los. Meng het ei, de havermout, de overgebleven hele kikkererwten en 1/3 van de peterselie en koriander door de kikkererwtenpuree en meng tot een smeuïge massa.
  11. Vorm er met natte handen koekjes van. Laat de koekjes afgedekt in de koelkast opstijven.
  12. Roer de overgebleven kruiden door de yoghurt en breng de saus op smaak met wat chilivlokken.
  13. Bak de koekjes in de rest van de olie in 5 minuten lichtbruin.
  14. Serveer de uienchutney, kruidensaus en broodjes erbij.

Ingrediënten over?

Yoghurt:
Gooi yoghurt niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Ui'. Dit product is deze maand (mei) niet de meest duurzame oplossing.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 665 kcal
Vet 25 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 75 gram
Waarvan suikers 20 gram
Vezels 20 gram
Eiwit 25 gram
Zout
1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept