Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Informatie voor kraamverzorgenden

Als kraamverzorgende wil je kersverse ouders zo goed mogelijk ondersteunen in de korte maar cruciale tijd dat je bij ze bent. De meeste kraamvrouwen proberen de borstvoeding op gang te brengen en hebben daar veel vragen over. Op deze pagina vind je volop informatie die jij als kraamverzorgende kunt gebruiken om ouders te helpen.

Kijk terug: gratis online symposium ‘de kunst van borstvoeding’

Tijdens dit webinar besteden het Voedingscentrum en de Landelijke Borstvoedingsraad aandacht aan borstvoeding in combinatie met kunst, werk, stress en medicatie.

Voor ouders in de kraamweek

Afbeelding bij teaser 'Borstvoeding opstarten'

Borstvoeding opstarten

Op deze pagina vind je een ruim aanbod aan materialen over borstvoeding die je kunt delen met jonge ouders. Denk aan informatie over goed aanleggen, kolven en moedermelk bewaren.
Afbeelding bij teaser 'Eten bij borstvoeding'

Eten bij borstvoeding

Voor het aanmaken van de moedermelk heeft een voedende vrouw meer eten nodig dan normaal. Op deze pagina lezen moeders daar meer over en de dagmenu's geven een duidelijk idee.
Afbeelding bij teaser 'Ondersteuning is dichtbij'

Ondersteuning is dichtbij

Borstvoeding geven is een uniek samenspel tussen moeder en baby. In het begin kan het even zoeken zijn. Er is hulp beschikbaar voor prille ouders. Op deze pagina is hierover meer te lezen.

Stroomschema Hulp bij borstvoeding

Op deze kaart kunnen ouders die borstvoeding (willen) geven in één oogopslag zien welke hulp ze kunnen inschakelen bij het geven van borstvoeding. Kraamverzorgenden kunnen de kaart gratis bestellen via onze webshop en uitdelen aan (aanstaande) ouders.
 
 
 
 
 
 

Materialen voor jou als professional

Gratis te bestellen folders

Magazine Gezond Groeien

Het magazine Gezond Groeien staat boordevol praktische informatie over voeding voor zwangere vrouwen en ouders met kinderen tot 1 jaar. Bestel het gratis magazine via onze webshop.

Borstvoeding

Kunstvoeding

  • De e-learning (gratis online cursus) gaat in op onder andere de volgende onderwerpen: kiezen, bereiden, geven en bewaren van kunstvoeding. Meer over de E-learning - Kunstvoeding en aan de slag.
 
 

Bekijk ook

Afbeelding bij teaser 'Borstvoedingshoudingen'

Borstvoedingshoudingen

Goed leren aanleggen is belangrijk voor een succesvol verloop van de borstvoedingsperiode. Het kan daarnaast helpen pijnlijke tepels, verstopte melkkanaaltjes en borstontstekingen te voorkomen. Deze pagina kun je delen om te laten zien welke houdingen er allemaal zijn.
Afbeelding bij teaser 'Drinkt mijn baby wel genoeg?'

Drinkt mijn baby wel genoeg?

Hoeveel borstvoeding nodig is dat scheelt per baby. Vrouwen die net beginnen met het geven van borstvoeding kunnen daar bezorgd over zijn. De informatie op deze pagina kan ze wat gerust stellen.
Afbeelding bij teaser 'Kunstvoeding'

Kunstvoeding

Jonge ouders goed op weg helpen met kunstvoeding geven doe je makkelijk met onze materialen. Met onderwerpen als: hoeveel flesvoeding heeft een baby nodig en een stappenplan voor het klaarmaken van een flesje.
 
 

Veelgestelde vragen

Afbeelding bij teaser 'Hoe weten ouders of hun baby genoeg drinkt?'

Hoe weten ouders of hun baby genoeg drinkt?

Als ouders voeden wanneer de baby dat wil en hem laten beslissen hoeveel hij wil drinken, dan komt het bijna nooit voor dat een kind niet genoeg krijgt. Je kunt aan de baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt.
Afbeelding bij teaser 'Heeft een moeder meer eten nodig als ze borstvoeding geeft?'

Heeft een moeder meer eten nodig als ze borstvoeding geeft?

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding daarvan voldoende binnen te krijgen eten lacterende vrouwen van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer.