Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Coq à l'orange
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Ziekten en allergieën

Hier vind je de belangrijkste informatie die wij te bieden hebben over voedingsadviezen bij ziekten en allergieën.

Update: allergeenvrije merkartikelenlijsten 

Momenteel worden de allergeenvrije merkartikelenlijsten niet meer door ons geproduceerd.

Brochures over ziekten in de webshop

In de webshop zijn brochures verkrijgbaar met voedingsadviezen bij:

We hebben ook een gratis  folder voor mensen met diabetes type 2

Informatie over ziekten in de encyclopedie

In de doorzoekbare encyclopedie vind je informatie over en voedingsadviezen bij verschillende ziekten en aandoeningen. We hebben ze hieronder thematisch op een rij gezet.

Welvaartsziekten

Voedselovergevoeligheid en allergie

Maag-darmklachten

Eetstoornissen

Overig 

Praktische en overige informatie

Voedselallergie bij zuigelingen

Diagnostisch onderzoek door diëtisten bij vermeende voedselovergevoeligheid

Voedingsadvies omtrent hepatitis E

Vragen over de Wet Voedselinformatie?

Hoe regel ik dat allergeneninformatie voor niet-voorverpakte levensmiddelen beschikbaar is?
Voor consumenten met een allergie moet de allergeneninformatie makkelijk toegankelijk zijn en schriftelijk verifieerbaar, zegt de nieuwe wet Voedselinformatie. Dat kan op meerdere manieren, zoals menukaarten, schapkaartjes of informatieklappers op de serveerwagen. De allergeneninformatie mag ook mondeling worden gegeven, maar moet schriftelijk te controleren zijn voor wie dat wil. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op het menu te vermelden dat allergeneninformatie op verzoek beschikbaar is, waarna de informatie overhandigd kan worden aan de gast/patiënt. Om de juiste informatie te geven, is het erg belangrijk om van alle inkomende grondstoffen te weten welke allergenen erin zitten. Dit staat bijvoorbeeld op het etiket, of op de productspecificatie. Kijk hier dus nu al goed naar om te weten welke allergenen waarin zitten.
sluiten
Is het voorkomen van kruisbesmetting met allergenen onderdeel van de nieuwe wet Voedselinformatie?
Nee. De Europese wet  Voedselinformatie en de Nederlandse ‘warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen’ richten zich alleen op informatieverstrekking over de allergenen waarvan je weet dat ze in het product zitten. Ook in de Hygiënecode voor zorginstellingen en Defensie is allergenen opgenomen als informatieverstrekking. Het voorkomen van kruisbesmetting met allergenen (waarbij allergenen per ongeluk in een product terecht komen) is niet wettelijk vastgelegd. Het is wel best-practice, want het maakt voor iemand met een ernstige voedselallergie immers niet uit hoe een allergeen in het product is gekomen, maar dat het erin zit. Want zelfs kleine beetjes kunnen al leiden tot heftige reacties. 
sluiten
Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.