Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
!

Schijf van Vijf krijgt doorontwikkeling

Tot half april verwerken we nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezond, duurzaam en veilig eten. Tot die tijd blijft de Schijf van Vijf gewoon bruikbaar. Lees meer

Richtlijnen Schijf van Vijf

Waarop zijn de adviezen van het Voedingscentrum gebaseerd? Een grondige en wetenschappelijke onderbouwing van de Schijf van Vijf vind je in de documenten op deze pagina.

Doorontwikkeling Schijf van Vijf

April 2026 komen we uit met een doorontwikkelde onderbouwing Schijf van Vijf. Lees meer over de doorontwikkeling.

Richtlijnen Schijf van Vijf - huidig

De Richtlijnen Schijf van Vijf zijn de onderbouwing van de Schijf van Vijf. Ze bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen. Ook gaat het over de milieudruk van de Schijf van Vijf (bijlage 13). Hieronder kun je de Richtlijnen Schijf van Vijf doorbladeren of downloaden.

Richtlijnen goede voeding

Bekijk ook de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de Richtlijnen goede voeding ecologisch belicht.

Internationale toetsing

De ontwikkeling van de adviezen in de Schijf van Vijf is gepubliceerd in Public Health Nutrition, een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Dat betekent dat de onderbouwing van onze adviezen is getoetst en erkend door (internationale) onderzoekers.

Bekijk de publicatie (pdf 720 kB, Engelstalig)

Oude richtlijnen 2011

Download de oude Richtlijnen voedselkeuze 2011.

Richtlijn Eetomgevingen

Speciaal voor eetomgevingen zoals bedrijfsrestaurants, schoolkantines, dagattracties, sportlocaties en zorginstellingen, heeft het Voedingscentrum ook een Richtlijn Eetomgevingen, gebaseerd op de Schijf van Vijf.

Ben je professional en heb je een vraag over voeding?

Wij helpen je graag! Stel je vraag aan Professional Services of lees eerst wat we allemaal voor je kunnen betekenen.