Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Checklist voor werkgevers

In de wet zijn allerlei regels opgenomen zodat werknemers na hun bevallingsverlof een rustige start kunnen maken. De onderstaande regels staan in het Arbeidsomstandighedenbesluit en in de Arbeidstijdenwet. Je kunt ze gebruiken als checklist voor je organisatie.

Wat staat er in de wet?

  1. De werkgever dient het werk, de werkplek, de werkmiddelen en de productie- en werkmethodes zodanig in te richten of aan te passen dat het werken voor de werknemer geen gevaren met zich mee kan brengen voor haar veiligheid en gezondheid. En geen negatieve invloed heeft op een werknemer die borstvoeding geeft.

  2. De werkgever is verplicht een werknemer voorlichting te geven over haar rechten direct nadat zij haar zwangerschap heeft gemeld en weer als zij aangeeft borstvoeding te (willen) geven of te willen kolven. Onze gratis deurhanger is een goed hulpmiddel: op de achterkant staan de rechten voor werknemers vermeld.

  3. Een werknemer die borstvoeding of flesvoeding geeft mag een uur extra pauze nemen totdat haar kind 6 maanden is. Zij kan daarnaast niet worden verplicht tot overwerk, onregelmatige diensten of nachtdiensten.

  4. Een werknemer mag naar huis om borstvoeding te geven of kolven onder werktijd tot haar kind 9 maanden is. De werknemer mag hier maximaal een kwart van haar werktijd aan besteden. Deze werktijd wordt doorbetaald.

  5. Er moet een geschikte, veilige, schone en afsluitbare ruimte beschikbaar zijn om te kolven of te voeden. Deze ruimte moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden.
  • De ruimte moet voldoende privacy bieden en voldoende rustig en afgezonderd zijn.
  • In de ruimte moet geschikt meubilair aanwezig zijn, zoals een comfortabele bank en een tafel.
  • De ruimte moet schoon zijn.
  • Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig.

Wat kun je als werkgever nog meer doen?

1 van de 7 kolfruimtes bij het Radboudumc. De kamers zijn onder meer voorzien van stopcontacten, stromend water en
zelfs een informatieklapper over borstvoeding en de manier waarop je moedermelk
kunt kolven, bewaren en weer opwarmen. De kolfruimtes bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben fijne stoelen om in te zitten. De deur is af te sluiten en er is een bordje 'bezet' om op de deur te hangen. Bij het Voedingscentrum is de kolfruimte uitgerust met een koelkastje, stromend water en genoeg schone handdoeken en afwasmiddel.
Afbeelding bij quote 'Koelkasten in de kolfruimtes worden extra vaak schoongemaakt.'

Koelkasten in de kolfruimtes worden extra vaak schoongemaakt.

Fred Woudenberg, manager GGD Amsterdam

Bekijk de checklist

In de folder 'Borstvoeding werkt!' (hieronder te bekijken) is een checklist opgenomen met de wettelijke voorwaarden waaraan je als werkgever moet voldoen. Ook staan er tips in hoe je medewerkers die borstvoeding geven kunt ondersteunen.

Deze folder zit samen met 10 deurhangers in het pakket 'Borstvoeding op het werk'. Dit pakket is gratis te bestellen in de webshop. Je betaalt slechts de verzendkosten.