Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Gezond eten en drinken en niet te veel snoepen en snacken, dat is een gezonde basis voor een kind. Als kinderen weten hoe een gezonde maaltijd eruit ziet, of waar voedsel vandaan komt, is de kans dat ze later gezonde volwassenen worden groter. Als school kun je daaraan bijdragen. Door kinderen te leren over gezonde voeding.

Hieronder zie je welke lespakketten geschikt zijn voor de basisschool.

Geschikte lespakketten

 • Smaaklessen: lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8.
 • Lekker Fit!: lessen en activiteiten over eten en bewegen van de Hartstichting en Kenmerk Educatief.
 • Ik eet het beter: educatief platform over gezond eten en bewegen van Albert Heijn.

Verdieping en/of BSO

 • Filmpje voor in de klas over de Schijf van Vijf.
   
 • Smaakmissies: dit bestaat uit lessen in de klas, een excursie, een huiswerkopdracht in de winkel en een kookopdracht.
 • EU Schoolfruit: scholen ontvangen 20 weken lang elke week gratis groente en fruit voor alle leerlingen. Daarnaast is er lesmateriaal beschikbaar.
 • Smaakplezier voor de BuitenSchoolse Opvang. Smaakplezier op de BSO is een map met informatie over smakelijke activiteiten.
 • SuperChefs: serie van 8 kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7 en 8).
 • SuperShopper: lesprogramma op school en in de supermarkt voor groep 7 en 8.

Naast deze pakketten kun je er ook voor kiezen om voeding als thema terug te laten komen in de lessen, bijvoorbeeld bij het vak rekenen of taal. Bekijk onze tips

Doorlopende leerlijn

Voor leermiddelenontwikkelaars heeft het Voedingscentrum een doorlopende leerlijn ontwikkeld. Deze leerlijn geeft inzicht in te ontwikkelen kennis, houding en vaardigheden op het vlak van gezond en duurzaam eten voor 4 tot 18-jarigen. Lesmaterialen van het Voedingscentrum of waar het Voedingscentrum aan meewerkt zijn gebaseerd op deze leerlijn. Bekijk de doorlopende leerlijn.
Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.