Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Veiligheidswaarschuwing: hoge waarde waterstofcyanide in abrikozenpitten

12 februari 2018
UPDATE 12-2-2018: ook G&W GezondheidsWinkel roept alle abrikozenpitten van door G&W op de markt gebrachte partijen terug. In een onderzocht monster abrikozenpitten is een zeer hoge waarde waterstofcyanide aangetroffen. Het eten van dit product kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Consumenten wordt verzocht dit artikel niet meer te consumeren, maar naar de winkels terug te brengen.

UPDATE 8-2-2018: ook Holland and Barret (de Tuinen) roept de bittere abrikozenpitten van het merk Superfoodz terug. Ook hierin is een zeer hoge waarde waterstofcyanide aangetroffen wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Dringend verzoek om dit artikel niet meer te eten, maar naar de winkel terug te brengen. Ook aangebroken verpakkingen.

UPDATE 2-2-2018: ook Jacob Hooy roept alle abrikozenpitten terug. Ook hierin is een zeer hoge waarde waterstofcyanide aangetroffen. Het eten van dit product kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Eet dit product niet, maar breng het terug naar de winkel.

Erica roept alle abrikozenpitten die door Erica op de markt zijn gebracht terug. Het gaat om alle charges. In een onderzocht monster abrikozenpitten is een zeer hoge waarde waterstofcyanide aangetroffen. Het eten van dit product kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Erica verzoekt consumenten dit artikel niet meer te consumeren, maar naar de winkels terug te brengen.


Is het sowieso gezond om abrikozenpitten te eten?

Is het eten van abrikozenpitten gevaarlijk?

abrikozenpitten gezondJa. In abrikozenpitten zitten gevaarlijke plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) zitten. In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Ook het eten van perzikenpitten, pruimenpitten, kersenpitten en avocadopitten kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Als je een keer per ongeluk een pitje van bijvoorbeeld een appel of een kers doorslikt, dan kan dat niet direct kwaad. De pit wordt niet verteerd door het lichaam en wordt gewoon uitgepoept. Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is niet gelijk een probleem. Maar vermaal de pitten liever niet in een blender of met een staafmixer om ze over je eten of in een smoothie te strooien.

Geen wondermiddel 

Er zijn op internet veel jubelende verhalen te vinden over het eten van abrikozenpitten. Dat het bijvoorbeeld helpt tegen kanker. Of over vermalen avocadopitten. Die zouden helpen bij afvallen, darmproblemen, het cholesterol verlagen, enzovoorts. Deze effecten zijn niet bewezen.

Grondig onderzoek

Wat wél bewezen is, is dat je flink ziek kunt worden door het eten van pitten van steenvruchten, zoals abrikozenpitten, perzikenpitten, pruimenpitten, kersenpitten of avocadopitten. Ook zijn deze plantenstoffen te vinden in perenpitten en appelpitten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid ( EFSA) heeft in 2016 berekend dat een volwassene bij het eten van een hele rauwe abrikozenpit al de veilige gezondheidslimiet kan overschrijden. Bij kinderen is deze limiet nog lager, dus lopen zij eerder risico er ziek van te worden.

Cyanogene glycosiden

Cyanogene glycosiden zitten ook in bijvoorbeeld bittere amandelen, vlierbessen, lijnzaad of exotische knolgewassen, zoals cassave. De amandelen die in de winkel te koop zijn, zijn vaak zoete amandelen en vormen geen problemen. Het eten van abrikozen als fruit levert ook geen problemen op.

Gezonde recepten
Lekker en snel

We stellen onze recepten met zorg samen. Zo hoef jij je niet druk te maken of je wel gezond bezig bent. We werken vooral met producten uit de Schijf van Vijf.