Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Lekker met wortelsalade en volkorenbrood
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Voorkom voedselverspilling

Er valt ontzettend veel winst te behalen op het voorkomen van voedselverspilling. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld 150 euro besparen, dat is zo'n 50 kilo goed eten. 

Met de campagne 'Hoezo50kilo' wil het Voedingscentrum voedselverspilling tegengaan. Dat doen we door concrete, praktische adviezen en tips aan te bieden en met handige hulpmiddelen waarmee je als consument direct aan de slag kunt.

Samen minder verspillen

Het Voedingscentrum werkt samen met andere partijen aan het verminderen van voedselverspilling.

  • De Ja-Nee Koelkaststicker is een reminder voor in of op de koelkast met de juiste bewaarplaats van 12 veelgebruikte producten. De sticker was (met een oplage van 1.2 miljoen) verkrijgbaar in 1300 filialen van vijf landelijke supermarktketens: Jumbo, Plus, Dirk, Dekamarkt en Coop. De sticker is ook te bestellen in onze webshop.
  • Zet je koelkast op 4°C met de temperatuursticker van Lidl en bekijk meer tips en tricks om verspilling tegen te gaan op de website van Lidl,  Optimaal.nl.
  • Het Voedingscentrum heeft een samenwerkingsverband met  Damn Food Waste. We zetten voedselverspilling op de agenda door voor veel mensen soep te maken van voedsel dat anders weggegooid zou worden. Ben jij ook tegen voedselverspilling? Onderteken dan het Damn Food Waste Pact. Of onderteken als chefkok het  Chefs Manifest.

Inspiratie

  • Ga naar www.kliekipedia.nl voor ideeën en recepten voor kliekjes en om zelf kliekjesrecepten toe te voegen.
  • Ook het Youtube-kanaal staat vol met praktische filmpjes die je kunnen helpen slimmer te kopen, koken en bewaren.

Tools

  • Bewaarwijzer: Hoe lang is iets houdbaar als het open is, of als er helemaal geen houdbaarheidsdatum op staat? Check het in de handige digitale Bewaarwijzer of in de folder (pdf) met een afbeelding van de ideale koelkast indeling.
  • Het Eetmaatje: Een unieke maatbeker, die speciaal is ontwikkeld om de juiste porties te koken. Eetmaatjes zijn te bestellen in onze webshop.
  • Slim Koken-app: Deze app biedt koop-, kook- en bewaartips en heerlijke gezonde recepten op maat. En: recepten speciaal geschikt voor mensen met allergieën zoals voor koemelk, ei en gluten. Voor Android en iPhone.
  • FoodBattle: samen met andere mensen ga je de strijd aan om minder voedsel te verspillen. Drie weken lang probeer je zo min mogelijk voedsel te verspillen en houd je dagelijks bij hoeveel eten je weggooit.

Meer lezen

Uit onderzoek blijkt dat we met deze productgroepen de meeste winst kunnen behalen: brood, zuivel, groente en fruit en aardappelen, rijst en pasta. Met onze tips kun je flink geld sparen op je boodschappen. Lees meer hierover

Hier vind je nog meer handige tips om bewuster om te gaan met je eten bij het boodschappen doen, bereiden en bewaren. Thuis in je eigen keuken én in de supermarkt. Zo hoef je minder eten weg te gooien en kun je flink wat geld besparen

Nieuw: Het kookboek Schijf van Vijf

Waar heb jij zin in vandaag? Genieten is volgens ons onmisbaar als je gezond wil eten. Ons nieuwste kookboek staat daarom vol recepten die gezond eten makkelijk maken. Ontdek alle mogelijkheden en volg je smaak!