Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

"Ambachtelijk betekent volgens mij dat het product niet in de fabriek is gemaakt"

Niet waar. Ook ambachtelijke producten kunnen in de fabriek gemaakt zijn. 

Zijn ambachtelijke producten gemaakt door een vakman?

De term ‘ambachtelijk’ garandeert niet dat een vakman eraan te pas is gekomen om het product te maken, of dat het uniek is. Het garandeert ook al niet dat er een oud recept wordt gebruikt zonder toevoegingen.

Artisanaal

De term ‘ambachtelijk’ is niet gedefinieerd in de Warenwet. Producenten mogen dit label ook gebruiken voor producten die grootschalig zijn geproduceerd in een fabriek. Hetzelfde geldt voor de term 'artisanaal' - een ander woord voor ambachtelijk.

Ambachtelijk of procesmatig

Unieke producten die door een vakman zijn gemaakt zonder massaproductieproces bestaan zeker wel, maar het is niet altijd duidelijk welke definitie de fabrikant hanteert. Volgens de Warenwet mag de consument niet misleid worden, maar de grens tussen ambachtelijk en procesmatig is lastig aan te geven. 

Is wat jij denkt waar...

of niet? Niet alles wat je hoort of leest over eten is ‘de’ waarheid. Maar hoe weet je nou wat waar is en wat niet? Het Voedingscentrum legt de waarheid op tafel. Klik hier!