Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met koriander en peterselie
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Informatiekaarten 5x veilig

Download ze hieronder!

Onze handige informatiekaarten helpen om veilig om te gaan met eten. Wat is belangrijk om te onthouden? Let bij het kopen op de houdbaarheidsdatum, was je handen grondig, zorg voor gescheiden snijplanken en keukengerei, verhit je eten voldoende en koel het op de juiste manier.

Neem deze 5 stappen om niet ziek te worden

Algemene kaart

Samenvatting van de belangrijkste tips van 5x veilig eten

Boodschappen doen

Tip: kies gave producten en kijk of de verpakkingen heel zijn

Kippenvlees

Tip: verhit kippenvlees door en door

Op de camping

Tip: Koop melk, kaas en vlees in kleine porties en eet het meteen op.

Zuivel

Tip: kijk, ruik en proef of je zuivel nog kunt gebruiken

Afgehaald eten

Tip: eet restjes binnen 1 dag op

Eieren

Tip: bewaar ze in de doos in de koelkast

Kiemgroenten

Tip: verhit ze even voor je ze eet

Picknicken

Tip: kies producten die langer houdbaar zijn buiten de koeling

Zwanger

Tip: eet dit niet rauw: vlees, vis, schaaldieren, kip en eieren

Barbecueën

Tip: gebruik verschillende tangen voor gaar en rauw

Groente en fruit

Was groente en fruit onder stromend water. Zo verwijder je vuil en stof

Kliekjes

Tip: laat restjes snel afkoelen en eet ze binnen twee dagen op

Vis

Tip: Als bij mosselen de schaal dicht blijft bij het koken, gooi ze dan weg

65-plus

Tip: pas op met rauw vlees en rauwe vis en rauwe kiemgroenten

Bezorgmaaltijden

Tip: verhit alle kant-en-klaarmaaltijden door en door.

In warme landen

Tip: Als je vlees eet, let er dan op dat het door en door gaar is.

Koken aan tafel

Tip: koop vlees, vis en salades als laatste

Vlees

Tip: bewaar vlees onderaan in de koelkast bij 4ºC