Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Extra fris door de verse groene kruiden
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Is voedsel uit kartonnen verpakkingen veilig te eten vanwege minerale oliën zoals MOSH en MOAH?

Veel producten zitten in een kartonnen verpakking. Denk aan pasta, rijst of cornflakes. Voor het maken van karton wordt vaak gerecycled papier gebruikt. Vanuit het oogpunt van milieu is dit een prima manier van hergebruik, maar er zijn wel een aantal risico’s waar op gelet moet worden als het gebruikt wordt voor voedselverpakkingen.

Verontreinigingen in kartonnen verpakkingsmateriaal

In het gerecycled papier kunnen verontreinigingen zitten, bijvoorbeeld mineralen oliën van inkt uit krantenpapier. Deze verontreinigingen komen vervolgens ook in het karton terecht. Nog een voorbeeld: Als voedsel zoals rijst lange tijd in aanraking komt met het karton kunnen kleine hoeveelheden van deze verontreinigingen erin terechtkomen. 

MOSH en MOAH

Niet alle minerale oliën zijn schadelijk, maar er zijn groepen stoffen waar wel zorgen over zijn. Bijvoorbeeld MOSH (minerale oliën van verzadigde koolwaterstoffen) en MOAH (minerale oliën van aromatische koolwaterstoffen).

Onderzoek naar gezondheidseffecten

De aanwezigheid van minerale olie is ongewenst, maar of deze kleine hoeveelheden ook echt tot gezondheidsschade bij de mens leidt is niet helemaal duidelijk. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid ( EFSA) heeft in 2012 naar dit risico gekeken. Zij constateren dat kleine hoeveelheden van deze stoffen aanwezig kunnen zijn in producten zoals rijst of brood en concluderen dat er een potentieel risico is. Maar tegelijkertijd laten ze weten dat er nog onzekerheden zijn als het gaat om de gezondheidseffecten op de mens. 

Veiligheid van verpakkingsmaterialen

Er is Europese en Nederlandse wetgeving als het gaat om de veiligheid van verpakkingsmaterialen. In deze wetten zijn momenteel geen normen vastgelegd voor minerale olie vanuit karton. Voor het opstellen van de juiste normen is meer onderzoek nodig.

Geen reden om producten te laten staan

Er is nu geen reden om producten uit kartonnen verpakkingen te laten staan. Wel is meer onderzoek naar de werkelijke gezondheidsrisico’s voor de mens nodig, zodat nagegaan kan worden wat er moet gebeuren om de consument nog beter te beschermen.

Verbeteringen fabrikanten

Fabrikanten kunnen nu al een paar dingen doen. Ze kunnen:

  • een plastic binnenzak gebruiken
  • een coating aanbrengen aan de binnenkant van het karton om het product te beschermen;
  • geen gerecycled papier gebruiken voor de productie van het karton.
Lees meer over verpakkingen en voedselveiligheid
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.