Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Rijst met kip en veel groente
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?

Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten producten. 

Het is soms lastig te bepalen of je iets nog veilig kunt eten of drinken als het over de datum is. En wat doe je als een verpakking al even geopend is, maar de houdbaarheidsdatum nog niet bereikt is? Gooi je het weg of eet je het toch op?

Verschil THT en TGT

Op verpakkingen vind je vaak de aanduiding ‘Te gebruiken tot’ (TGT) of ‘Tenminste houdbaar tot’(THT).  ‘Te gebruiken tot’ staat op producten die snel bederven, zoals verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. De TGT-datum  geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico’s voor de gezondheid optreden.  Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees  bacteriën snel kunnen groeien.  Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg. Bij producten met een ‘Tenminste houdbaar tot’-datum ligt het anders. Daar betekent de datum een kwaliteitsgarantie. Als het product over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te eten, wel dat de kwaliteit achteruit kan zijn gegaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, sinaasappelsap, pasta, rijst en ingeblikte groente.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave in pdf (0,5 Mb) 


Zintuigen gebruiken

Bij producten met een 'Tenminste Houdbaar Tot'-datum kun je vaak je zintuigen gebruiken. Ziet het product er nog goed uit? Heeft het geen klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, gooi het dan weg. Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'Te Gebruiken Tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.  

Een paar voorbeelden:  

  • Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
  • Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast.
  • Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening
  • Gerookte zalm: 2 dagen na opening
  • Melk: 3 tot 5 dagen na opening
  • Sinaasappelsap: 3 tot 7 dagen na opening  

In de online Bewaarwijzer kun je opzoeken hoe lang je een product kunt bewaren en krijg je handige tips.    

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.