Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Doe de sinaasappeltwist
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Een appel schillen wegens bestrijdingsmiddelen

Is dat nodig?

Het antwoord op deze vraag vind je op de Waarheid op Tafel. Bekijk ook andere prikkelende vragen over bijvoorbeeld brood, eieren en vlees.

Wat denk jij?

Wat helpt bij een kater?

20 februari 2012

Gisterenavond had je nog een ‘toe- toe- toeter op je waterscooter’, maar vandaag heb je een ouderwetse kater. De voorjaarsvakantie brengt Carnaval en après-ski met zich mee en dat gaat nogal eens gepaard met alcohol en, helaas, nogal brakke ochtenden. Wat nu?

De reden dat je je zo ellendig voelt na een avondje flink doorzakken is vochtverlies. De alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en hierdoor krijg je hoofdpijn. Wanneer de alcohol wordt afgebroken door je lichaam komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. Dat je maagslijmvlies geïrriteerd is door de alcohol helpt ook al niet. 

Wat werkt wel?

Voorkomen is beter dan genezen. Het beste middel tegen een kater is dan ook: niet drinken. Wees de BOB en geniet van je fitte ochtend. Wil je wel alcohol drinken, maar geen kater? Bedenk dan van tevoren hoeveel je wilt drinken, dan kun je je daar makkelijker aan houden. Houd een ruime bodem in je glas, zodat je makkelijker een rondje over kan slaan. 

Verder is het belangrijk om een vochttekort te vermijden. Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Of drink bij thuiskomst nog flink wat water. Ook de volgende ochtend heb je vaak nog extra drinken nodig. Er wordt wel gezegd dat je geen koffie zou mogen drinken, omdat je daarvan uitdroogt, maar dat klopt niet. Koffie levert ook vocht. 

Wat werkt (waarschijnlijk) niet?

Sommige mensen vinden het fijn om eieren te eten als ze een kater hebben, of een multivitamine te nemen. Als je je niet lekker voelt, moet je vooral doen wat je prettig vindt, maar of dit echt helpt bij een kater is nu nog onvoldoende wetenschappelijk aangetoond. Dat geldt ook voor de zogenaamde anti-katerpillen. 

Meer informatie over alcohol vind je in de encyclopedie.