Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Gedrenkt in tomatensaus
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Wat alle sporters moeten weten over voeding

14 november 2016
Sporten en bewegen is gezond! Het kan bijdragen aan het verbeteren van je conditie, het laten groeien van je spieren en het verliezen van gewicht. Goed eten en drinken kan helpen je sportprestaties te verbeteren en gezonder en fitter te worden. De laatste inzichten op dit gebied vind je terug in het vernieuwde boek ‘Alles over sport en voeding’.

Het boek geeft beginnende, ervaren en fanatieke sporters antwoord op veelvoorkomende vragen over sport en voeding. Wat kun je het beste eten als je aan krachtsport, duursport of teamsport doet? Wat is het beste moment om te eten als je een training of wedstrijd hebt? En wat doe je tegen specifieke problemen, zoals ‘hongerklop’?

Oud-toproeister Mascha Favre-van der Hum weet als geen ander hoe belangrijk eten en drinken rondom sportmomenten is. We vroegen haar en de deelnemers aan haar bootcamp naar hun ervaringen met sport en voeding.

Schijf van Vijf als basis

Daarnaast geven we informatie over de energiebalans, spijsvertering en de zin en onzin van sportsupplementen. De ontbijt- en lunchsuggesties, recepten en dagmenu’s voor krachtsporters en duursporters zijn gebaseerd op de onlangs vernieuwde Schijf van Vijf. Zo weet je zeker dat je een goede basis hebt om te sporten.

Ook handig zijn de lijsten met koolhydraatrijke en eiwitrijke producten. Wetenschappelijk onderbouwd Het boek bevat de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van voeding en beweging. De Vereniging Sportdiëtetiek Nederland heeft bijgedragen aan de inhoud van het boek.

Lees ook onze tips op de  vernieuwde website over sporten en beweging
Is je koelkast klaar voor de feestdagen?
Elke dag lopen 2.000 mensen in Nederland een voedselinfectie op, ook tijdens de feestdagen. Voorkom dat je ziek wordt en download de checklist met 10 tips!