Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Met reepjes pittige chorizo
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Een appel schillen wegens bestrijdingsmiddelen

Is dat nodig?

Het antwoord op deze vraag vind je op de Waarheid op Tafel. Bekijk ook andere prikkelende vragen over bijvoorbeeld brood, eieren en vlees.

Wat denk jij?

Volkoren is gewoon gezond

3 oktober 2012
Volkorenbrood is geen dikmaker. Dat is het standpunt van het Voedingscentrum. In het  ingezonden artikel in De Volkskrant ‘Van volkoren worden we alleen maar dikker’ stelt bakker Menno ’t Hoen dat je van volkorenbrood dikker wordt. Deze bewering is niet wetenschappelijk bewezen.

Bron van koolhydraten en vezels

Brood is in Nederland de belangrijkste koolhydraten- en vezelbron en heeft daarom een prominente plaats in de Schijf van Vijf. Dit model is gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Je lichaam heeft energie en bouwstoffen uit de voeding nodig. Eén van de richtlijnen is om 40 -70% van de energie uit koolhydraten, zoals brood, peulvruchten, groente en fruit en (magere) melkproducten, te halen. Ook geldt het advies om per dag 30-40 gram vezel te eten. In de praktijk betekent dit voor volwassenen 6-7 sneetjes volkorenbrood.

Glycemische index
Producten zoals brood leiden tot een piek in je bloedsuikerspiegel. Volkorenbrood zorgt voor deze hoge ‘glycemische index’, maar is in tegensteling tot wat ’t Hoen beweert, geen dikmaker. Bij gezonde mensen is het lichaam in staat om die piek in de glucosewaarde op te vangen en om over de dag de glucosewaarden binnen de grenzen te houden. Het is onvoldoende wetenschappelijk aangetoond dat een hoge glycemische index leidt tot dikker worden.

Elke dag brood
Brood, in combinatie met een gevarieerde en gezonde voeding, goed verdeeld over de dag, geeft je energie en levert onmisbare voedingsstoffen. Bovendien zorgen de vezels in brood voor een verzadigd gevoel en een goede darmwerking. Het is zonde als mensen minder volkorenbrood gaan eten, want we worden dik van de verleidingen tussen de maaltijden door, niet van volkorenbrood.

Campagne 100%
Volkoren Juist omdat volkorenbrood zo goed voor je is, ondersteunt het Voedingscentrum de campagne ‘100% volkoren’. De campagne moet ervoor zorgen dat mensen vaker volkorenbrood eten. Het kenmerk 100% volkoren helpt je bij het maken van een gezonde keuze.


Dit artikel is, in iets andere vorm, op woensdag 3 oktober 2012 verschenen als ingezonden brief in De Volkskrant, in reactie op dit ingezonden artikel in diezelfde krant.