Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Voedingscentrum wint Borstvoedingsprijs 2012

25 september 2012
Tijdens het tweejaarlijkse congres van de Samenwerkende Borstvoeding Organisaties (SBO) is het Voedingscentrum uitgeroepen tot winnaar van de Borstvoedingsprijs 2012.  De prijs werd toegekend aan de partij die de afgelopen periode de beste bijdrage heeft geleverd aan het promoten van borstvoeding. 
De deelnemers van het congres konden stemmen op drie kandidaten:
  • Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland JGZ Zorgeenheid 
  • Vrouw Kind van het Tweestedenziekenhuis Tilburg 
  • Stichting Voedingscentrum Nederland      

Masterplan Borstvoeding 

Het SBO had het Voedingscentrum genomineerd vanwege de enthousiaste inzet rondom het Masterplan Borstvoeding. Dit plan is in 2002 opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS. Het doel was de borstvoedingscijfers in Nederland te verhogen, in samenwerking met bestaande organisaties die zich daar al voor inzetten.  

Activiteiten 

De afgelopen jaren heeft het Voedingscentrum verschillende activiteiten uitgevoerd die voortvloeien uit het Masterplan Borstvoeding. 

  • Er zijn onderzoeken gedaan naar de redenen waarom moeders stoppen met borstvoeding geven, naar de maatschappelijke acceptatie van borstvoeding en naar het belang van voorlichting en interventie door professionals. 
  • Ook is een aantal grote en kleinere projecten opgestart en uitgevoerd, waarvan vele nog altijd werken en doorwerken. Zo is samen met borstvoedingsorganisaties en verloskundigen een gratis tijdschrift gemaakt voor zwangeren en is het keurmerk ‘Voeden kan hier’ ontwikkeld voor de horeca.   

Dankwoord

Het Voedingscentrum is blij met de toekenning van de prijs en wil alle organisaties die zich de afgelopen tien jaar hebben ingezet om borstvoeding vanzelfsprekender te maken hartelijk bedanken. Ons streven is dat meer kinderen (en hun moeders) kunnen profiteren van de gezondheidseffecten van borstvoeding. Daar blijven we ons ook graag voor inzetten. 

Achtergronden van de campagne  Borstvoeding verdient tijd, die het Voedingscentrum inzette naar aanleiding van het Masterplan Borstvoeding.