Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Voeden kan overal

12 augustus 2014
In museum het Mauritshuis in Den Haag kun je als moeder nu rustig je baby de borst geven. Vanzelfsprekend toch?! Dat was het héél even niet. 
Een vrouw die de borst gaf werd gevraagd het café in het museum te verlaten. Zij postte dat in het Engels op Facebook. Uit de hele wereld kwamen er steunbetuigingen voor borstvoeding geven in het openbaar. Het Mauritshuis reageerde positief: borstvoeding geven mag nu overal in het museum. 

Gelukkig maar, vindt ook het Voedingscentrum. Moeders moeten overal op hun gemak hun kind de borst kunnen geven. Moedermelk bevat precies de voedingsstoffen die de baby nodig heeft en beschermt bovendien tegen ziekten en infecties. Ook hebben baby’s die borstvoeding krijgen minder kans op overgewicht. 

Voeden kan hier

Om borstvoeding geven in het openbaar voor vrouwen makkelijker te maken heeft Voedingscentrum het beeldmerk ‘voeden kan hier’ ontwikkeld. Met het beeldmerk geven bijvoorbeeld horecagelegenheden en musea proactief aan dat vrouwen welkom zijn om hun kind de borst te geven. Het beeldmerk hangt op een goed zichtbare plek, bijvoorbeeld bij de ingang. Wil je weten welke locaties al borstvoedingsvriendelijk zijn? Let dan op de ‘voeden kan hier’ sticker. Bekijk alle locaties met de sticker. Je kunt daar ook locaties aandragen voor een sticker of je eigen locatie opgeven. Maar natuurlijk kun je altijd en overal borstvoeding geven, ook op locaties zonder ‘voeden kan hier’ op de deur.

Oproep aan Den Haag en alle andere gemeenten: maak jouw gemeente borstvoedingsvriendelijk

In een borstvoedingsvriendelijke gemeente hangen er volop ‘Voeden kan hier’ beeldmerken. Als gemeente bereik je dat door horecagelegenheden, winkels, attractieparken, zorginstellingen, bibliotheken, sporthallen, speeltuinen, zwembaden, gemeentehuizen en andere openbare gelegenheden aan te moedigen om het beeldmerk te gebruiken.

Hoe maak je jouw gemeente borstvoedingsvriendelijk? 
‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.