Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Marokkaans gekruid
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Verhit rauwe melk voor je het drinkt

4 augustus 2014
Er zijn mensen die hun melk graag vers van de koe, geit of een ander dier drinken. Deze rauwe melk is niet veilig om te drinken en niet gezonder dan bewerkte melk. Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten. Je kunt rauwe melk zonder problemen drinken als je het eerst kookt.

Als je rauwe melk bij de boer hebt gekocht, zorg dan dat je het zo snel mogelijk gekoeld bewaart. Voordat je het opdrinkt of verwerkt in een recept, moet je het kort laten koken. Melk uit de winkel is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en daardoor veilig.

Meer tips om veilig om te gaan met zuivel

Niet gezonder, wel groter risico

Rauwe melk is niet gezonder dan bewerkte melk. De risico’s op een voedselinfectie zijn wel groter. Dat laat de Europese voedselautoriteit EFSA weten.

In rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken. Het is onduidelijk om hoeveel ziektegevallen het per jaar gaat. In ieder geval zijn er in de EU tussen 2007 en 2013 27 uitbraken gemeld.

Lees meer over voedselinfecties

Kwetsbare groepen

Voor sommige mensen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is. Sommige zachte kazen zijn gemaakt van rauwe melk. Als het gemaakt is van rauwe melk staat op het etiket ‘au lait cru’. De groepen die extra alert moeten opletten, zijn:

  • Zwangeren
  • Baby’s en jonge kinderen
  • Ouderen
  • Mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte)

Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie. Een voedselinfectie brengt voor deze risicogroepen dan ook meer gevaar met zich mee. Voedselhygiëne is voor iedereen een punt van aandacht, maar voor kwetsbare groepen is het extra belangrijk.

Meer lezen over melk en waarom melk in de Schijf van Vijf zit

Link naar het  nieuwsbericht van de EFSA (Engelstalig)

Zo eten kinderen gezond buiten de deur
ook tijdens de herfstvakantie

Met deze tips blijft het gezonde eetritme van je kinderen tijdens de herfstvakantie in balans.