Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

The Lancet: Borstvoeding kan levens redden

Borstvoeding is de beste manier om jonge kinderen te voeden. Het kan in theorie wereldwijd 820.000 levens redden. Het kan bovendien helpen de kosten binnen de gezondheidszorg te drukken. Vooral in Westerse landen moet het belang van borstvoeding hoger op de agenda komen te staan, staat in The Lancet. Daar is de gemiddelde borstvoedingsperiode korter dan in de rest van de wereld. 
Borstvoeding beschermt het kind tegen infecties en er zijn aanwijzingen dat het gepaard gaat met een lager risico op overgewicht en diabetes. Daarnaast beschermt het vrouwen tegen verschillende typen kanker waaronder borstkanker en lijkt het gepaard te gaan met een lager risico op diabetes type 2. Wil je meer weten over borstvoeding

Meer promotie voor borstvoeding

Nog meer redenen dus om borstvoeding te blijven promoten: het blijft de gezondste start voor kinderen wereldwijd. Ook het Voedingscentrum promoot borstvoeding, bijvoorbeeld met tips voor professionals, over het begeleiden van borstvoeding.

Vaker en langer borstvoeding

Sinds 1989 neemt het aantal vrouwen dat start met volledige borstvoeding toe in Nederland. In de jaren negentig lag het percentage van de zuigelingen dat direct na de geboorte borstvoeding kreeg rond de 70%. In 2010 gaf 75% van de moeders direct na de geboorte van hun kind uitsluitend borstvoeding.

Nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad

Steeds duidelijker wordt dat de eerste 1.000 dagen in het leven, gerekend vanaf de conceptie, van bijzonder belang zijn. De Gezondheidsraad zal dit jaar dan ook de stand van de wetenschap op dit gebied in kaart brengen en bestaande voedingsaanbevelingen beoordelen en specifieke richtlijnen opstellen voor zwangere en lacterende vrouwen en voor 0-2 jarigen. Marketing voor kunstvoeding Helaas gaat de aanbeveling om borstvoeding te geven gaat vaak in strijd met marketing voor kunstvoeding en onvoldoende steun vanuit overheden, concludeert The Lancet.

Marketing voor kunstvoeding

De marketing van zuigelingenvoeding is in 1981 gestopt. Desondanks blijft de marketing van andere producten, zoals opvolgmelk, echter verwarring opwekken. Meer weten? Kijk op de volgende sites van The Lancet en de WHO.
‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.