Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Heerlijk gekruid
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Term light onduidelijk voor consumenten

20 november 2012
Veel mensen overschatten de voordelen van light-producten. Slechts 20% van de mensen weet dat de term light inhoudt dat er óf minder vet óf minder suiker óf minder calorieën in het product zitten. Daarnaast weet maar 17% dat light ten minste 30% minder calorieën betekent. Meer duidelijkheid op de verpakking moet wat dat betreft uitkomst bieden, vinden zij.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder 1.264 consumenten, uitgevoerd door GfK in opdracht van het Voedingscentrum en GezondheidsNet.nl.

De ondervraagden weten wel ongeveer wat light betekent. Maar wat en hoeveel er van een bepaalde stof minder inzit, is voor hen onduidelijk. 

Light? Lees het etiket

Het is daarom erg belangrijk om  het etiket goed te lezen. Om zeker te weten hoeveel gezonder een product is, kan je de light-variant vergelijken met hetzelfde type product, dat niet light is.
 
Zo lees je het etiket

Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid bij de makers van de producten. Zij moeten beter aangeven op welk gebied het light-product gezonder is dan de gewone versie. Dat vindt 88% van de ondervraagden.

Wat light betekent

Maar liefst 29% denkt dat er zowel minder calorieën, als minder suikers, minder zout én minder vetten in het product zitten. Verder denkt 30% van de mensen die aangeven dat light minder calorieën betekent, dat een light-product minimaal de helft minder calorieën levert dan de reguliere variant.

De term light mag op de verpakking staan als er óf 30% minder suiker, óf 30% minder vet, óf 30% minder calorieën in een product zitten. Dat is de juiste betekenis. De fabrikant moet dan wel aangeven voor welk aspect het woord light geldt.

Light niet altijd veel gezonder

De term light wil niet altijd zeggen dat het product veel gezonder is of veel minder calorieën levert dan de reguliere variant. Zo is het verschil in calorieën tussen reguliere en light-chips erg beperkt. In light-chips zit wel 30% minder vet, maar er zijn extra koolhydraten ingestopt; vandaar het minimale verschil in calorieën.

Aan de andere kant zijn vooral de light-varianten van frisdranken een beduidend betere keuze voor mensen die op hun gewicht willen letten dan de gewone frisdranken, aangezien light-frisdranken bijna geen calorieën leveren.

Veiligheid van light

Van de mensen die geen light-producten gebruiken, maakt 20% zich zorgen over de veiligheid van light-voedingsmiddelen. Die zorgen zijn onterecht: light-producten zijn veilig om te eten en drinken.

Afvallen met light

Ruim 20% van de mensen die minimaal wekelijks een light product eten of drinken, zegt te zijn afgevallen door het gebruik van light-producten. Bij mensen met obesitas is dat zelfs ruim 30%.

Gebruik light in Nederland

Driekwart van de Nederlanders gebruikt regelmatig light-producten. Onder mensen met overgewicht is dat percentage nog iets hoger. Vooral bij fris en halvarine kiest men vaak voor de light-variant. Het grootste deel van de respondenten kiest voor light om gezond te eten of om op gewicht te blijven.

Lees meer over light en hulpstoffen

Bekijk de infographic

Belangrijke data in één afbeelding

Het Voedingscentrum heeft een speciale afbeelding laten maken met alle belangrijke gegevens over light.

Bekijk hier