Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Met reepjes pittige chorizo
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Een appel schillen wegens bestrijdingsmiddelen

Is dat nodig?

Het antwoord op deze vraag vind je op de Waarheid op Tafel. Bekijk ook andere prikkelende vragen over bijvoorbeeld brood, eieren en vlees.

Wat denk jij?

Tenminste houdbaar tot?

14 maart 2012

Actualiteitenprogramma Zembla besteedt op vrijdag 9 maart aandacht aan het nut van de THT-datum op lang houdbare producten. Corné van Dooren, kennisspecialist bij het Voedingscentrum, legt in deze aflevering uit waarom het Voedingscentrum redenen ziet om op een aantal lang houdbare producten de THT-datum te verwijderen. 

In Nederland wordt erg veel voedsel verspild. Veel mensen gooien producten na de THT-datum direct weg, terwijl ze vaak nog prima te eten zijn. Op lang houdbare producten zoals meel, droge rijst en pasta zou de THT-datum dus kunnen verdwijnen. Op deze manier kan de verspilling van deze producten fors worden verminderd. 

Een andere reden is dat vanuit het oogpunt van voedselveiligheid geen bezwaar is om deze lang houdbare producten zonder THT datum in de schappen te leggen. De kans op bederf van deze producten is namelijk erg klein. Bij twijfel over de houdbaarheid van een product raadt het Voedingscentrum aan om je zintuigen te gebruiken. Als een product nog goed oogt, ruikt en smaakt, dan is het nog eetbaar. Let wel: het gaat hierbij om lang houdbare en minder bederfelijke producten die je buiten de koelkast bewaart.

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat verspilling van goed eten wordt tegengegaan. De voedselveiligheid mag hierbij uiteraard niet in het geding komen.

Lees in de encyclopedie van het Voedingscentrum meer over de THT-datum.