Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Met reepjes pittige chorizo
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Een appel schillen wegens bestrijdingsmiddelen

Is dat nodig?

Het antwoord op deze vraag vind je op de Waarheid op Tafel. Bekijk ook andere prikkelende vragen over bijvoorbeeld brood, eieren en vlees.

Wat denk jij?

Sportsupplementen zijn onzinnige miljoenenbusiness

8 maart 2012

Extra eiwit, carnitine, NO-boosters of antioxidanten: in de miljoenenbusiness van de sportsupplementen valt heel wat te kiezen. Toch werken al deze stofjes niet. Om fit te worden en te blijven, is een eetpatroon volgens de Schijf van Vijf het enige middel dat bewezen helpt. Dit staat in de nieuwe uitgave ‘Alles over sport en voeding’.

‘Alles over sport en voeding’ is bedoeld voor mensen die willen weten hoe gezond eten hen kan helpen om hun sportdoelen te bereiken. Die doelen kunnen zijn: prestaties verbeteren, gezonder en fitter worden, afvallen, of er gespierder en strakker uitzien.

Het boek bevat veel tips over gezonde voeding voor kracht- en conditiesporters. Bovendien rekent ‘Alles over sport en voeding’ af met de meest gehoorde fabels over sport en voeding.

Creatine enige uitzondering

Zo is creatine het enige sportsupplement dat bewezen effectief is – en dan nog alleen voor krachtsporters. Het is een stof die van nature in je lichaam voorkomt. Door extra creatine te nemen kun je tijdens heftige inspanningen iets beter presteren.

Alle andere sportsupplementen werken niet, of zijn zelfs schadelijk. De populaire antioxidanten kunnen bijvoorbeeld het spierherstel van sporters vertragen, in plaats van versnellen.

Afvallen en sporten

Ook over afvallen en sporten bevat het boek nuttige tips. Belangrijkste les: als je wilt afvallen, dan heeft alleen sporten geen zin. In de eerste plaats zal het voedingspatroon moeten veranderen. Dat betekent kortweg: gezonder eten volgens de Schijf van Vijf, kleinere porties en minder calorieën per dag.

Extra handig: ‘Alles over sport en voeding’ bevat gezonde recepten voor sporters, trainingsschema’s en tips over de juiste momenten om te eten rond trainingen en wedstrijden.

‘Alles over sport en voeding’ is voor € 7,95 verkrijgbaar in de webshop van het Voedingscentrum en in de boekhandel.

Video-persbericht