Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Coq à l'orange
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Schoolkinderen meer water laten drinken kan!

24 maart 2014

Dat je kinderen heel goed meer water kan laten drinken, laten ze zien in Dordrecht en Utrecht. Zo drinkt 60% van de kinderen in Dordrecht meer dan 3 glazen water per dag. In 2012 was dit 35%. Een school in Utrecht staat geen zoete dranken meer toe. Ze berekenden dat ze daarmee in één week 881 pakjes zoete dranken minder hebben gedronken. En dat is goed voor 16 kilo suiker.

In Dordrecht ging het om verschillende maatregelen. Basisschoolleerlingen kregen bijvoorbeeld een bidon en een vast waterdrinkmoment tijdens de gymles. Ouders kregen informatie over water drinken. Op een Utrechtse school werden na een speciale projectweek alle zoete (melk)dranken, sapjes, (aanmaak)limonades en energiedrankjes verboden. Dit heeft niet alleen effect op school, maar het lijkt de totale inname van zoete drankjes te verminderen. Lees meer over de aanpak in Dordrecht en Utrecht.

Goed bezig

Het Voedingscentrum is natuurlijk blij met zulke ontwikkelingen. Want water drinken draagt bij aan het voorkomen van overgewicht. De acties in Utrecht en Dordrecht zijn onderdeel van de aanpak DrinkWater van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Meer weten? Ga naar DrinkWater.

En wat kun je als ouder doen?

Als school kun je van alles doen, maar ook als ouder heb je veel invloed.

Zo kun je het goede voorbeeld geven door zelf te kiezen voor water, of thee of koffie zonder suiker. Je kunt immers niet van je kind verwachten dat het water drinkt, als jij aan de frisdrank zit.

Af en toe een glas limonade, sap, yoghurtdrank of een andere zoete drank aan je kind geven, is geen probleem. Een richtlijn die je bijvoorbeeld kunt nemen: maximaal 1 keer per dag een glas van een zoet drankje. Als je dit op een vast moment doet, went je kind er aan dat op andere momenten water en thee gewoon de standaard zijn.

De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.