Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag

2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Schoolkantines: ban de pizzapunt

2 maart 2012

Veel scholen in het voortgezet onderwijs hebben hun kantineaanbod de afgelopen jaren verbeterd met extra fruit, rauwkost, belegde broodjes en meer. Dit blijkt uit een landelijke studie van het RIVM. Toch is er nog veel ruimte voor verbetering want een gezondere schoolomgeving helpt overgewicht bij jeugd te voorkomen. Zo is het stijgende aanbod van pizzapunten een verontrustende ontwikkeling, aldus het Voedingscentrum.

Uit het onderzoek blijkt dat scholen zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor een gezonder voedingsaanbod en meer aandacht voor voeding, bewegen en overgewicht binnen de lesstof. Hierdoor is de invloed van ongezond eten, in vergelijking met het schooljaar 2006-2007, wat verminderd. Ook is het aanbod van dranken via kantine en automaten verbeterd door het toegenomen aanbod van (bron)water. 

Maar er blijft veel ruimte voor verbetering. Het stijgende aanbod pizzapunten op school is een zorgwekkende ontwikkeling. De bereidheid van scholen om overgewicht meer aan de orde te stellen is bovendien gedaald, van 59% in 2006-2007 naar 39% nu. Daar staat gelukkig tegenover dat geen enkele school in de komende jaren minder aandacht wil gaan schenken aan het onderwerp.

Met De Gezonde Schoolkantine en de Schoolkantinebrigade stimuleert het Voedingscentrum al jaren een gezonder aanbod op scholen door het hele land, passend bij het besluit van de Tweede Kamer dat alle schoolkantines in 2015 gezond moeten zijn.

Het volledige onderzoek is te downloaden op de website van het RIVM.