Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap

19 augustus 2015
Heeft het eten van omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap effect op de bloeddruk en het cholesterol van het kind als het 7 jaar oud is? Misschien wel, en de gevonden relaties lijken niet altijd gunstig. Dat laat een verkennend onderzoek van Maastricht UMC+ zien. De onderzoekers geven zelf aan dat het onderzoek te klein is om harde conclusies te trekken.
In sommige media werd gewaarschuwd voor de effecten van omega 3- en omega 6-vetzuren. Maar het onderzoek waar dit op werd gebaseerd is te klein om adviezen op te baseren. Zwangere vrouwen hoeven naar aanleiding van dit onderzoek daarom niet anders te gaan eten. Bekijk de voedingsadviezen voor zwangere vrouwen.

De voordelen van omega 3- en omega 6-vetzuren voor moeder en kind

Omega 3- en omega 6-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor moeder en het toekomstige kind. Zo is van deze vetzuren aangetoond dat ze beschermen tegen hart- en vaatziekten bij volwassenen. Omega 3-vetzuren zijn verder nodig bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Omega 3-vetzuren zitten bijvoorbeeld veel in vis en omega 6-vetzuren in zonnebloemolie. 

Onderzoek naar langetermijneffecten

Het onderzoek vergelijkt omega 3- en omega 6-vetzuren in het bloed van de moeder tijdens de zwangerschap met de bloedwaarden en bloeddruk van hun kind op 7-jarige leeftijd. 

Het bleek dat kinderen een hoger cholesterolgehalte in het bloed hadden wanneer bepaalde omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap meer aanwezig waren bij de moeder. Omega-6 vetzuren lieten een ongunstige samenhang zien met de bloeddruk van de kinderen. 

Beperkingen van het onderzoek: te klein om adviezen op te baseren

Het onderzoek is uitgevoerd bij 242 moeders en hun kinderen. De onderzoekers geven aan dat het een klein onderzoek is. Bovendien is het onderzoek observationeel: er is alleen naar samenhang tussen bloedwaarden van de moeder en risicofactoren bij het kind gekeken. Andere factoren kunnen ook nog een rol spelen. De onderzoekers raden dan ook aan om met de resultaten voorzichtig om te gaan. De resultaten kunnen vooral gebruikt worden voor het onderzoeken van nieuwe ideeën.  

Op basis van deze studie kunnen geen adviezen voor zwangere vrouwen worden gegeven. Wel bevestigt dit onderzoek dat de voeding van de moeder invloed heeft op de latere gezondheid van het kind.

De adviezen voor zwangere vrouwen blijven hetzelfde

Ben je zwanger? Maak je dan geen zorgen om omega 3- en omega-6 vetzuren in je eten. Het advies geldt juist om tijdens je zwangerschap 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal 1 portie vette vis, zoals zalm en haring. De EFSA heeft een groot aantal studies bekeken over visconsumptie tijdens de zwangerschap. Er is overtuigend bewijs dat het eten van vis tijdens de zwangerschap belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind. 
‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.