Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Heerlijk met walnoten
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Noten-eters hebben minder kans op chronische ziekten

9 december 2016
Met een handje noten per dag loop je minder kans op een aantal chronische ziekten. Een grote studie bevestigt dat het regelmatig eten van noten de kans vermindert op hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het risico op sterfte door luchtwegziekten, diabetes of infectieziekten verkleint.

Kortom, als je elke dag een handje ongezouten noten eet, ben je goed bezig.

Noten eten verkleint de kans op bepaalde ziekten

In het gerenommeerde Britse medische tijdschrift BMC Medicine is een onderzoek gepubliceerd waarin 29 wetenschappelijke publicaties werden geanalyseerd met daarin consumptiegegevens van 800.000 mensen. De studie bevestigt wat de Gezondheidsraad in de Richtlijnen Goede Voeding 2015 schrijft: als je dagelijks noten eet, verkleint dat de kans op hart- en vaatziekten, volgens de studie met 29%. Het onderzoek vindt daarnaast dat de kans op kanker 15% lager is bij mensen die dagelijks een portie noten eten. Er is geen onderscheid gemaakt tussen verschillende typen kanker. 

Deze studie toont niet aan dat het eten van noten deze ziekten voorkómt. Mensen die noten eten leven over het algemeen gezonder. Maar wanneer voor de bijdrage van andere factoren, zoals het eten van meer groente en meer bewegen, werd gecorrigeerd, bleef het gunstige verband met noten bestaan.


Meer aanwijzingen voor positieve effecten van noten

Het onderzoek vindt ook aanwijzingen dat het dagelijks eten van noten de kans op overlijden aan luchtwegaandoeningen en diabetes of infectieziekten kan verlagen. De onderzoekers geven hierbij aan dat het aantal studies hierover klein was. Deze uitkomsten zouden daarom bevestigd moeten worden door andere studies.

Hoeveelheid en soort noten 

Het verminderde risico op verschillende ziekten trad op bij een consumptie van 15- 20 gram noten per dag. Met het eten van meer noten daalde het risico op ziekten niet veel meer. Zowel noten, zoals amandelen, hazelnoten en walnoten, als pinda’s bleken gunstig te zijn.

Noten in de Schijf van Vijf

Ongezouten noten staan in de Schijf van Vijf. Met een handje ongezouten noten per dag (25 gram) krijg je flink wat onverzadigde vetten binnen die helpen het LDL- cholesterol  te verlagen en het risico op hart-en vaatziekten te verkleinen. Je kunt ze bijvoorbeeld tussendoor eten, of door je avondmaaltijd, in een salade of in de yoghurt. Notenpasta’s en pindakaas zonder toegevoegd suiker en vet tellen ook mee. Je kunt noten ook gebruiken in een vegetarische maaltijd  als vleesvervanger. 

Wat zit er in een noot?

Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1, en veel onverzadigd vet. Hoewel er goede voedingsstoffen zitten in noten, bevatten ze ook veel calorieën. Eet daarom niet te veel.

Zet je koelkast op 4 °C

Met de nieuwe koelkastthermometer

Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum zie je in één oogopslag of je koelkast koud genoeg staat. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans.