Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Coq à l'orange
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Melkpoeder voor je baby op? Wat te doen?

1 februari 2014
De meeste jonge ouders is het niet ontgaan: vanwege grote vraag uit het buitenland naar kunstvoeding voor baby’s is er minder melkpoeder te krijgen in de Nederlandse supermarkten. Wat kun je het beste doen als jouw merk op is?
 
Als het merk dat je altijd gebruikt op is,
 kun je veilig overstappen naar een ander merk. De samenstelling en voedingswaarde van kunstvoeding verschilt namelijk per merk niet zoveel. 

Ook overstappen naar een andere soort kunstvoeding is veilig, bijvoorbeeld naar een speciale soort tegen darmkrampen of spugen. Maar pas wel op als je baby een koemelkallergie heeft, dan zijn alleen hypoallergene kunstvoedingen geschikt.

Reageren op voeding

Het kan zijn dat je baby misschien wat anders reageert als je overstapt naar een ander merk, maar dat is normaal. Je baby moet wennen aan een ander smaakje of een iets andere samenstelling. Dat gaat meestal snel over.  

Andere alternatieven 

Zelf experimenteren met zelfgemaakte voeding op basis van bijvoorbeeld koemelk of geitenmelk gemengd met water is niet verstandig. Het is geen geschikte voeding voor je baby en levert onvoldoende voedingsstoffen.   

Kijk goed rond 

Wil je graag je eigen merk blijven geven? Kijk dan goed rond, bezoek meerdere winkels of bestel het in een webshop. Daar zijn nu vaak nog wel voorraden aanwezig.   

Zwanger en borstvoeding

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Het is sowieso goed om het beginnen met kunstvoeding of overstappen naar kunstvoeding zeker de eerste zes maanden nog even uit te stellen. Niet alleen omdat je kunt misgrijpen in het schap, maar ook omdat borstvoeding van nature alle voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind. Het beschermt je baby tegen ziekten en de hoeveelheid en samenstelling van de borstvoeding wordt vanzelf afgesteld op de behoefte van je kind.     

De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.