Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met zilvervliesrijst voor extra vezels
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Klopt het nieuwsbericht ‘Sla slechter voor het milieu dan spek’?

14 januari 2016

Is vegetarisch en gezond eten schadelijker voor het milieu dan het huidige, vleesrijke eetpatroon in Amerika? Verwarring hierover ontstond door een persbericht van de Carnegie Mellon University. Ze schreven daarin onder andere dat sla eten 3 keer zo veel broeikasgasemissies geeft als spek. Het Voedingscentrum legt uit waarom dat bericht te ongenuanceerd te noemen is.

Vorige week kwamen de vernieuwde Amerikaanse voedingsrichtlijnen uit. Net als in Nederland is in de Verenigde Staten (VS) het advies om veel groente en fruit te eten. Maar is dat wel goed voor het milieu? De Carnegie Mellon University ging op basis van de richtlijnen aan het rekenen met 3 voedingspatronen en kwam tot de opmerkelijke conclusie dat vegetarische en gezonde voedingspatronen schadelijker zijn voor het milieu dan het huidige Amerikaanse voedingspatroon.

Bron van verwarring in dit geval is de universiteit zelf, die in het persbericht het oorspronkelijke artikel te eenvoudig heeft uitgelegd. Op onze website leggen we uit wat er mis kan gaan bij interpretatie van wetenschappelijke onderzoeken.

Andere onderzoeken

De auteurs van het artikel geven zelf aan dat andere onderzoeken in de VS en Duitsland een ander beeld geven, waarbij eten volgens de richtlijnen de milieubelasting verlaagt en dat halvering van vleesconsumptie een groter milieueffect heeft dan eten volgens de Amerikaanse richtlijnen. De  conclusie van vele onderzoeken op dit terrein en de consensus van de Nederlandse Gezondheidsraad is dat minder vlees en meer plantaardig eten de milieubelasting van het voedingspatroon verlaagt.

En dit onderzoek dan? Er zijn 3 kritiekpunten

1.       Oneerlijke vergelijking

Anders dan in andere onderzoeken is gekeken naar de milieubelasting per kilocalorie (kcal) in plaats van per kilogram (of 100 gram). 100 gram sla heeft een veel lagere milieubelasting dan 100 gram spek. Maar 100 kcal sla is 900 gram sla en 100 kcal spek is 30 gram spek. 900 gram sla is kan misschien belastender voor het milieu dan 30 gram spek, maar het is geen realistische portie. 

2.       Onterechte focus

Het tweede kritiekpunt is dat groente hier onterecht uitgelicht wordt. De auteurs van het artikel schrijven zelf: “Zuivel heeft verreweg de grootste impact op de toename van broeikasgasemissies.” De aanbevolen hoeveelheid vis volgt als tweede. Desalniettemin dragen groenten en fruit ook nog als derde bij, omdat de aanbevelingen in de VS veel hoger liggen dan de huidige consumptie. 

3.       Ander land, ander voedingspatroon

Een derde kritiekpunt is dat de scenario’s over Amerika gaan. Het betreft voedingspatronen met een aanbevolen hoeveelheid van 3.260 tot 3.560 kcal. Dat is veel hoger dan de Nederlandse aanbevelingen. De scenario's hebben daardoor een veel hogere klimaatimpact dan het Nederlandse eetpatroon.

In de studie vindt vervanging plaats op basis van kcal en niet van gram: als je zo’n 150 kcal vlees en kip minder zou eten en 300 kcal zuivel, 50 kcal vis, 150 kcal groente en 150 kcal fruit meer, dan neemt de milieudruk inderdaad toe, maar dat is volgens ons, zeker voor Nederland, geen realistische aanname. 

Eindconclusie

Het Voedingscentrum houdt het dus bij de Nederlandse conclusies: minder dierlijk, meer plantaardig. Dat is zowel gezonder als lager in milieudruk.

De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.