Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Jongere wil duurzaam eten in de schoolkantine

6 oktober 2011

Driekwart van de jongeren vindt het okay als het broodje ham in de kantine wordt vervangen door een meer duurzame variant. 8 van de 10  jongeren zegt invloed te hebben op wat ze thuis eten. Liefst zouden ze zien dat ook hun ouders beter letten op dierenwelzijn en milieu bij het boodschappen doen.

Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek ‘Jongeren over vlees versus vega’ dat in opdracht van het Voedingscentrum is verricht onder ruim 500 jongeren van 12 tot 18 jaar. Het onderzoek peilde de houding van jongeren ten opzichte van vleesconsumptie en duurzaamheidaspecten van eten.  

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 73% van de jongeren het belangrijk vindt dat het vlees dat ze eten komt van dieren die goed behandeld zijn. Nog eens 23% is het met die stelling een beetje eens. Verder vindt 43% van de jongeren dat het belangrijk is dat bij de productie van eten rekening is gehouden met het milieu, en 46% is het daarmee ‘een beetje eens’.

Honger naar informatie

Ruim de helft van de ondervraagden (54%) wil graag tips krijgen hoe ze door kleine veranderingen in hun dagelijkse eetgewoonten het milieu en dierenwelzijn kunnen verbeteren. De jongeren geven ook aan welke informatie en tips ze zouden willen hebben: ‘Hoe worden dieren geslacht, met of zonder pijn?’,‘Merkt een kip wel of hij binnen of buiten rondloopt?’, ‘Hoe krijg je toch eiwitten binnen als je geen vlees eet?’ en ‘Wat heeft het voor nut als ik minder vlees zou gaan eten?’.

Achtergrond

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat jongeren weten hoe eten geproduceerd wordt, waar het vandaan komt en hoe gezond het is. Met kennis over herkomst van eten en een gezond eetpatroon kunnen de jongeren een weloverwogen keuze maken.

Het onderzoek is uitgevoerd door Youth Marketeers onder 546 jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Zij zijn wat betreft woonplaats, opleiding, geslacht en leeftijd een representatieve afspiegeling van Nederlandse jongeren. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de persconferentie voor redacteuren van schoolkranten ‘Vlees versus Vega – The Battle’ in het ROC Mondriaan in Den Haag.