Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Vis op vrijdag
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Lekkere recepten voor de koude maanden?

Bekijk ze in dit gratis receptenboekje.

Houd je weerstand op peil

7 november 2012
In de koude maanden liggen verkoudheid en griep op de loer. Om  de weerstand te verhogen nemen veel mensen een vitaminepil of een probiotica-drankje. Maar die middelen doen niets voor je weerstand, blijkt uit onderzoek. De beste manier om verkoudheid en griep te voorkomen is gezond eten, met voldoende groente en fruit.
Vitaminepillen bevatten stoffen die goed kunnen zijn voor het lichaam. Maar als je gezond eet krijg je die goede stoffen al genoeg binnen. Een normaal, gezond mens heeft geen extra vitaminen nodig. Vitamine C zit  bovendien al voldoende in je voeding, zelfs als je niet elke dag twee stuks fruit en 200 gram groente eet. Vitaminetekorten bestaan eigenlijk niet meer in de westerse wereld.


Groente en fruit, dat maakt uit

Om je weerstand op peil te houden kun je beste gezond eten, volgens de Schijf van Vijf. Groente, fruit, volkorenbrood, goede oliën, noten, peulvruchten, vlees, vis en eieren zitten boordevol goede voedingsstoffen als vezels, vitaminen, mineralen, goede vetten en ijzer. Als je hiervan voldoende binnen krijgt en je beweegt elke dag, dan heb je die extra pillen en drankjes niet nodig. Je krijgt dan voldoende vitaminen binnen. 


Gezondheidsclaims 

Dat er onvoldoende bewijs is dat vitaminepillen en probiotica-drankjes helpen de weerstand te verhogen, wordt bevestigd door de EFSA, de Europese Voedsel- en Warenautoriteit. De instantie heeft producenten van vitaminepreparaten en drankjes met ‘goede’ darmbacteriën sinds kort verboden om de claim ‘verhoogt de weerstand’  te gebruiken op de verpakking of in reclames.