Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Pittig met groene currypasta
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Heb jij ook last van ‘te veel in de verpakking’?

27 mei 2015

Het komt voor dat je een product koopt, waarvan je maar een deel nodig hebt. Bijvoorbeeld als je een recept maakt. Een gevolg van ‘te veel in een verpakking’, is voedselverspilling. Het Voedingscentrum roept iedereen op om deze ‘lastpakken’ te delen: van welke producten blijft er bij jou vaak iets over door een te grote verpakking?

Voorbeelden van verpakkingen die te groot zijn, kun je delen op social media met de #lastpak. Alle ingestuurde voorbeelden zetten we op onze Facebookpagina. Het Voedingscentrum hoopt met deze actie meer inzicht te krijgen waar consumenten tegen aanlopen. Met de voorbeelden kunnen we fabrikanten stimuleren om met oplossingen te komen. Kijk ook op de #Lastpak-actiepagina.

Uit onderzoek blijkt dat 34% van de mensen die wel eens eten weggooit, dat doet omdat er te veel in een verpakking zit. Volgens Corné van Dooren, kennisspecialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum, kunnen fabrikanten consumenten helpen om voedselverspilling tegen te gaan. “Mensen geven aan dat meer keuze in verpakkingsformaten hen kan helpen minder te verspillen. Maar consumenten kunnen ook zelf veel doen om minder eten te verspillen.”

3 tips bij een te grote verpakking

  1. Bedenk tijdens de aankoop van een product dat je niet in één keer op krijgt, wat je met het restant gaat doen. Kun je restanten invriezen of later in de week gebruiken in een ander gerecht? Tips voor recepten
  2. Laat je niet verleiden om een grote, relatief goedkopere verpakkingen te kopen. Als je de rest toch niet opmaakt ben je alsnog duurder uit én verspil je onnodig. Kies dus voor kleiner als dat voldoende is.
  3. Wees creatief met overgebleven producten! Sla kan op brood, overgebleven groenten in een omelet of kokosmelk door de soep. Kijk voor meer inspiratie op Facebook.nl/Hoezo50kilo

Meer resultaten uit het onderzoek

Vooral jongeren tot 29 jaar, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met te grote verpakkingen, zoals voorverpakte sla, vers brood en pastasaus. Een ruime meerderheid van de consumenten (72%) geeft aan het erg te vinden eten te moeten weggooien vanwege de verpakkingsgrootte.

3 op de 10 Nederlanders (29%) kiest voor een kleinere verpakking, als zij aan die inhoud voldoende hebben, ook als deze niet voordeliger is. Bij de rest valt dus nog winst te behalen. Een mogelijke oplossing voor het verspillen van voedsel wegens de verpakkingsgrootte is het goedkoper maken van kleinere verpakkingen en het aanbieden van verschillende formaten. Deze oplossingen spreken bij zo’n 85% van de mensen aan, die wel eens voedsel verspillen om deze reden. Het onderzoek is gedaan door GfK, in opdracht van het Voedingscentrum.

Wat doen we met de resultaten?

De inzendingen worden aangeboden aan de Alliantie Verduurzaming Voedsel, samen met de resultaten van het onderzoek. De Alliantie kijkt hoe producenten en retailers hun verpakkingen nog beter kunnen afstemmen op de behoeften van consumenten.

De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.