Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Geef ziekmakers geen kans

Verschoon elke dag je vaatdoekje

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Door veilig om te gaan met je eten, voorkom je dat je ziek wordt. Hoe je dat doet? Let goed op bij het kopen, wassen, scheiden, koelen en verhitten van voedsel.

Zo eet je veilig

Halvarine met linolzuur kan prima op je boterham

15 oktober 2013
Omega-6-vetzuren in halvarine, zoals linolzuur, kan je gewoon op
 brood eten. Een laagje halvarine is juist goed voor je. Door het te eten krijg je allerlei goede voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine A, D en E. Halvarine op brood past in een gezond eetpatroon.
Deze week stond in een nieuwsartikel dat hartpatiënten een grotere kans hebben om te sterven aan hart- en vaatziekten bij het eten van veel omega-6-vetzuren. Dit ene onderzoek betekent niet dat je nu omega-6 als linolzuur moet vermijden. 

Eén onderzoek is geen onderzoek

Het onderzoek uit het artikel is gedaan onder mensen die al een hartaanval hebben gehad, dus niet onder gezonde mensen. Daarnaast kregen ze veel meer omega-6 toegediend dan je gewoonlijk binnenkrijgt via smeersel op je brood. Dus je kan dit ene resultaat niet vertalen naar gezonde mensen. Linolzuur is in de eerste plaats een belangrijke bouwstof voor het lichaam en heeft een gunstig effect op het cholesterol.

Lekker smeren

We blijven dus adviseren om je brood te besmeren met halvarine. Let wel bij het kiezen van broodsmeersel op de hoeveelheid verzadigde vetten. Kies bij voorkeur voor halvarine en laat roomboter zo veel mogelijk staan. Op het etiket lees je meer over de samenstelling van het product.

Lees meer over goede en verkeerde vetten 

Wat is het verschil tussen goed en slecht cholesterol

Zo lees je een etiket