Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Fast fish
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Wat denk jij?

Jan: "Als er 'natuurlijk' op het etiket staat dan zitten er geen E-nummers in, denk ik" Bekijk het antwoord

Gun een kind een gezonde omgeving

27 april 2012
Maar liefst één op de vijf Nederlandse kinderen tussen 10 en 12 jaar is te dik, zo blijkt uit nieuw Europees onderzoek. De oorzaak is niet eenvoudig aan te wijzen, er zijn vele factoren die overgewicht veroorzaken. Het Voedingscentrum roept op om gezamenlijk de omgeving aan te pakken, zodat thuis en buitenshuis de gezonde keuze ook de gemakkelijke keuze wordt. 


Voor het onderzoek werden zeven Europese landen onder de loep gelegd. In elk land werden minstens duizend kinderen onderzocht. En er blijken grote verschillen tussen de landen: cultuur, eetgewoontes en familiegebruiken zijn van grote invloed op het gewicht van de kinderen. In Nederland valt op dat er kinderen vaak naar school fietsen, maar ook dat ze veel calorierijke frisdrank drinken: gemiddeld 0,6 liter per kind per dag. 

Gezond denken

Om kinderen een gezonde leefstijl aan te wennen, is er een andere manier van denken nodig. Een kind dat voortdurend zeurt om lekkers, maar het niet altijd krijgt is niet zielig. Door grenzen te stellen leert een kind het verschil tussen dagelijkse kost en snacks die passen bij een feestje. Gun een kind een gezonde toekomst door het te helpen gevarieerd te eten en voldoende te bewegen, zodat het lekker in zijn vel zit. 

Geef zelf ook het goede voorbeeld wat betreft eten en drinken. Er zijn veel manieren om kinderen een steuntje in de rug te geven: zorg voor een gezond ontbijt, genoeg groente, fruit en zuivel. Ruil frisdrank in voor water, thee, sap aangelengd met water of eventueel light frisdrank. Laat ze fietsen of lopen naar school en stel een maximale televisie- en computertijd in. 

Omgevingsfactoren

Maar de leefwereld van kinderen is groter dan het ouderlijk huis alleen. Ze gaan naar school, lopen over straat, gaan op bezoek bij familie en vriendjes, gaan sporten. Daarom biedt het Voedingscentrum naast informatie voor consumenten ook handvatten voor onder andere scholen, fabrikanten, retailers en leraren om te helpen de omgeving van kinderen gezonder te maken. Een gezonde omgeving is besmettelijk. Door kleine veranderingen kunnen we het kinderen makkelijk maken om te kiezen voor iets gezonds en gaan we samen overgewicht bij kinderen te lijf. 

Verder lezen

Op onze site vind je informatie over ontbijten, lunchpakketten en gezond trakteren voor kinderen. Voor docenten zijn er volop gezonde lespakketten. En voor een gezonde schoolomgeving kunnen scholen het programma de GezondeSchoolkantine volgen.