Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Eén keer per week vis halveert kans op hart- en vaatziekten

11 november 2011

Veel vis en visvetzuren eten, kan het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten halveren. Mensen die één portie vis per week eten, hebben de helft minder risico op een dodelijke hartziekte dan mensen die minder dan één keer per maand vis eten. Dit blijkt uit een onderzoek van ir. Janette de Goede.  

De Goede promoveert op 11 november aan de Wageningen University op een studie naar het mogelijke verband tussen omega-3-vetzuren uit vis en plantaardige bronnen en het risico op hartinfarcten en beroertes. De resultaten van haar studie sluiten aan bij eerder wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat visvetzuren vooral beschermen tegen ernstige hartritmestoornissen. Die spelen vaak een rol bij een dodelijk hartinfarct.

Eén portie is voldoende

“Het lijkt erop dat een kleine hoeveelheid vis(vetzuren) in de voeding al gezondheidswinst kan opleveren. Denk aan één portie per week”, zegt De Goede. “Dit is goed nieuws voor mensen en voor het milieu. In Nederland wordt relatief weinig vis gegeten. Voor de meeste Nederlanders is het al lastig om 1x per week vis op het menu te zetten.”  

Omega-3-vetzuren komen niet alleen voor in vis, maar ook in plantaardige producten, zoals oliën (onder andere lijnzaadolie en sojaolie) en walnoten. Deze plantaardige variant heet alfa-linoleenzuur en kan mogelijk beschermen tegen beroerte, zo blijkt uit het onderzoek. Dit is het eerste onderzoek naar de inname van alfa-linoleenzuur en het risico op beroerte, dus harde conclusies kunnen er nog niet uit worden getrokken.

Over het onderzoek

Het onderzoek van De Goede is gebaseerd op een vragenlijst naar het eetpatroon van ruim 20 duizend volwassenen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht en een registratie van het aantal gevallen van hart- en vaatziekten onder hen, gedurende tien jaar. Het onderzoek was een samenwerking tussen Wageningen University en het RIVM.  

Meer informatie over het onderzoek ‘The intake of polyunsaturated fatty acids and cardiovascular diseases’ is te vinden op de site van de Wageningen University.