Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Met reepjes pittige chorizo
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Een appel schillen wegens bestrijdingsmiddelen

Is dat nodig?

Het antwoord op deze vraag vind je op de Waarheid op Tafel. Bekijk ook andere prikkelende vragen over bijvoorbeeld brood, eieren en vlees.

Wat denk jij?

Besparen op je boodschappen

18 april 2012

Ons land verkeert in een economische crisis en dat voel je misschien in je portemonnee. Gelukkig hoef je daardoor niet minder gezond te gaan eten. Je kunt heel wat euro’s op zak houden door een boodschappenlijstje te maken en slim te kiezen in de winkel. Het Voedingscentrum zet een aantal budgettips voor je op een rij.

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf doe je vooral door basisproducten te kopen zoals groente, fruit, aardappels, brood, pasta, rijst, olie, halvarine en melk. Basisproducten zijn goedkoop vergeleken met bewerkte producten en extra’s zoals snacks en snoep. Zo is thee en water uit de kraan veel voordeliger dan frisdrank, alcohol of sap.

Boodschappenlijstje

Besparen doe je ook door minder te verspillen. Maak daarom altijd een boodschappenlijstje en koop alleen wat je écht nodig hebt. Nederlanders gooien jaarlijks samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Eén van de redenen hiervoor is dat mensen te ruim inkopen. Bijna een kwart van de consumenten gebruikt echter zelden of nooit een boodschappenlijst. Deze groep blijkt 40% meer weg te gooien dan gemiddeld.

Slimme keuzes

Bezuinig niet door minder groente en fruit te eten, maar kies goedkopere soorten. Diepvriesgroente of conservenblikjes en -potjes zijn vaak goedkoper dan verse groente, terwijl er bijna net zoveel vitamines in zitten. Ook is het voordelig om ongesneden groente te kopen en je eigen snijwerk te doen. Ongesneden groente blijven ook nog eens langer goed. Probeer daarnaast te kiezen voor lokaal geteelde seizoensgroente. Die is ruim beschikbaar en daardoor meestal goedkoper.

Voorkom verspilling

Als je eenmaal thuiskomt met een tas vol boodschappen, wees er dan zuinig op. Veel mensen koken bijvoorbeeld teveel rijst, aardappelen of pasta en gooien het restant weg. Weeg daarom af wat je nodig hebt of gebruik een maatbeker. Ook is het niet nodig om bij het verstrijken van de THT-datum een product meteen weg te gooien, als het nog goed ruikt en smaakt. Als je producten op de juiste manier bewaart, heb je er langer plezier van.

Het Voedingscentrum biedt een aantal handige tools die je helpen zuiniger te kopen en te koken en beter te bewaren. Met de Slim Koken-app geniet je bijvoorbeeld van lekker eten én je bespaart geld.

Kijk voor meer informatie over het voorkomen van verspilling op www.etenisomopteeten.nl.