Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Angst voor bestrijdingsmiddelen op groente en fruit is onnodig

15 mei 2012

Op groente en fruit in de winkel kunnen restjes van bestrijdingsmiddelen voorkomen, maar dat is geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. Die conclusie trekt het Voedingscentrum uit een  analyse van meetgegevens van de NVWA over 2011.

De NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) ontdekte in 2011 28 partijen (van 4062 gecontroleerde partijen) afkomstig uit Nederland en het buitenland die de  gezondheidsnorm overschreden. De meeste hiervan zijn tijdig van de markt gehaald. In diezelfde test werd bij geen enkele partij van Nederlandse bodem een overschrijding van de gezondheidsnorm gevonden. Dat was ook in 2010 zo.

Nauwelijks risico’s

De kans om groente of fruit te eten met een schadelijke hoeveelheid bestrijdingsmiddel is verwaarloosbaar klein, omdat overschrijdingen heel weinig voorkomen. En als ze voorkomen, dan is de dosis zo klein dat het risico voor de gezondheid te verwaarlozen is. Het risico dat consumenten, inclusief kinderen en baby’s, lopen is zelfs zo gering dat dit het eten van voldoende groente en fruit op geen enkele manier in de weg staat. Sterker nog: geen fruit en groente eten is een groter gevaar voor de gezondheid.

Groente en fruit in de winkel

Het Voedingscentrum benadrukt dat partijen met te veel bestrijdingsmiddel niet in de winkel terecht mogen komen. Ook producenten moeten hun best doen om geen of zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddel te gebruiken. Uit de test van de NVWa bleek overigens dat er geen verschillen bestaan tussen de verschillende winkelketens. Het maakt niet uit in welke winkelketen je groente of fruit koopt. Wie bestrijdingsmiddelen om principiële redenen geheel wil vermijden, kan groente of fruit kiezen die biologisch is geteeld. Bij biologische gewasbescherming mogen alleen bepaalde middelen worden gebruikt. Zie voor meer informatie de pdf op de website van Stichting Skal.

Belang groente en fruit

Groente en fruit leveren belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, kalium, ijzer, foliumzuur, vitamines en vezels. Voldoende groente en fruit eten verkleint bovendien het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Het nieuwsbericht van het VWA
Lees alles over bestrijdingsmiddelen: gebruik, risico’s en wetgeving

Gezonde recepten
Lekker en snel

We stellen onze recepten met zorg samen. Zo hoef jij je niet druk te maken of je wel gezond bezig bent. We werken vooral met producten uit de Schijf van Vijf.