Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waar kan ik op letten bij de grote schoonmaak van mijn keuken?

Veel mensen houden regelmatig een grote schoonmaak. Of ze houden een voorjaarsschoonmaak. Ze maken hun keuken dan extra goed schoon. Ga je ook je keuken schoonmaken? Bekijk de 5 tips voor het schoonmaken van je keuken.

1. Gebruik een schone vaatdoek

Gebruik altijd een schone vaatdoek. Vuile, vochtige vaatdoekjes, keukendoeken en afwassponsjes zitten vol met bacteriën. Tips:

  • Verschoon vaatdoekjes elke dag.
  • Was vaatdoekjes op 60 °C in de (vaat)wasmachine. Dit doodt de bacteriën. Of verhit een nat vaatdoekje in de magnetron. Doe dit 1 minuut op de hoogste stand. Laat daarna goed drogen.
  • Gebruik eerst keukenpapier op plekken waar het heel vies is.
  • Gebruik schone handdoeken en theedoeken. En was gebruikte doeken op 60 °C.
  • Hang natte doeken uit, zodat ze kunnen drogen.
  • Gebruik een afwasborstel en liever geen afwassponsje. In een afwassponsje blijven veel bacteriën zitten.

2. Gebruik een sopje en heet water, desinfectiemiddel niet nodig

Maak je keuken goed schoon met heet water en een beetje allesreiniger, schoonmaakazijn of afwasmiddel. Een desinfecterend schoonmaakmiddel gebruiken, zoals chloor of bleek, is niet nodig. Desinfecterende schoonmaakmiddelen worden ook wel antibacteriële schoonmaakmiddelen genoemd, omdat ze zijn gemaakt om zoveel mogelijk bacteriën te doden. Met zo'n schoonmaakmiddel maak je ook goede bacteriën dood, dus de bacteriën die je lichaam nodig heeft. Als je vaak desinfecterende schoonmaakmiddelen gebruikt, kunnen bacteriën resistent worden tegen het middel, en mogelijk ook tegen antibiotica. Dat betekent dat desinfecterende middelen of antibiotica minder goed of helemaal niet meer werken.
In bijvoorbeeld ziekenhuizen is het gebruik van desinfecterende middelen nuttig, omdat daar veel mensen zijn met een sterk verminderde weerstand. Ook thuis kun je het gebruiken op aanraden van een arts als iemand in huis erg ziek is, zoals bij een ernstige infectie.

3. Houd de vaatwasser schoon

Stinkt de vaatwasser? Ook al heeft hij net gedraaid? Dit is een teken dat de vaatwasser niet meer schoon is. In de gebruiksaanwijzing van de vaatwasser staat hoe je de vaatwasser het beste kunt schoonmaken. Enkele tips om je vaatwasser schoon te krijgen en houden:

  • Verwijder altijd losse etensresten van borden en pannen. Etensresten maken het water in de vaatwasser vies en kunnen het filter verstoppen.
  • Kijk regelmatig het filter na en maak hem schoon, zodat hij niet verstopt raakt.
  • Laat je machine regelmatig (eens per maand) draaien op een hoge temperatuur (meer dan 70 °C). Dit zorgt ervoor dat de bacteriën doodgaan.
  • Controleer net voordat je de vaatwasser aanzet of de sproeiarmen vrij kunnen ronddraaien. Zo bereiken de waterstralen alle delen van je vaat en beschadigt er niks.
  • Laat je vaatwasser leeg draaien met een machinereiniger om zo je vaatwasser van binnen te reinigen en te ontkalken. Azijn werkt ook goed.
  • Maak ook de rubbers van de vaatwasserdeur schoon. Dit kan met een sopje van afwasmiddel en water.
  • Keukenhulpmiddelen zoals een garde, staafmixer of blikopener zijn moeilijk schoon te maken. Zet ze daarom voor de afwas in een warm sopje, zodat ze een tijdje kunnen weken. Berg ze pas op als ze goed schoon en droog zijn.

4. Maak de voorraadkast, koelkast en vriezer schoon

Door je voorraadkast, koelkast en vriezer schoon te houden, voorkom je besmetting met mogelijk schadelijke bacteriën. Tips:

  • Maak 1 keer in de 3 maanden je voorraadkast en keukenkastjes schoon.
  • De koelkast kun je het beste 1 keer per maand schoonmaken met een sopje of soda, en maak de koelkast daarna goed droog na met een schone doek.
  • Ontdooi je vriezer 1 keer in de 3 maanden. Trek de stekker eruit en plaats er een bak warm water in om het ijs sneller te laten smelten. Maak goed schoon met sop en heet water. En wrijf alles droog met een schone droge doek.

5. Maak de oven/magnetron schoon

Voorkom dat je oven of magnetron vies wordt. Want wie niet knoeit, hoeft ook niet te schrobben. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig: gebruik ruime (oven)schalen of (magnetron)bakjes om je eten in te doen. Zo spettert het minder. Bakpapier is ook heel handig in de oven.

Een vieze oven of magnetron reinig je eerst met sop van afwasmiddel of allesreiniger. Daarna droog je alles na met een schone, droge doek. Citroensap kan helpen om vuil los te weken en nare geurtjes weg te krijgen. Het gebruik van desinfectiemiddelen is niet nodig. Is het vuil echt aangekoekt? Smeer het dan in met groene zeep en laat het een nacht staan. De volgende dag kun je het er met een spons vanaf schrobben.