Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met zilvervliesrijst voor extra vezels
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

“De Gifmeter? Daar heb je niet zoveel aan”

5 februari 2013

Regelmatig verschijnen er verontrustende berichten in het nieuws over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Neem bijvoorbeeld de Gifmeter van www.weetwatjeeet.nl, een lijst met Nederlandse supermarkten waar het ‘schoonste’ groente en fruit te vinden is. Zo’n lijst lijkt misschien handig, maar je hebt er niets aan, zegt Stephan Peters, specialist Voedselveiligheid van het Voedingscentrum. Groente en fruit in Nederlandse supermarkten is zo schoon, dat er nauwelijks verschillen zijn tussen de supermarkten onderling.

Hoe zit dat precies?

Aantal overschrijdingen verwaarloosbaar

“Het aantal overschrijdingen van wettelijke normen in monsters uit supermarkten in Nederland en de EU is erg klein, zo’n 1%, “ zegt Peters. “Dat is zo klein dat er geen gevaar is voor je gezondheid. Natuurlijk zouden we willen dat groente en fruit 100% vrij is van bestrijdingsmiddelen, maar dat is niet reëel. Veel telers zien nu soms nog geen andere keuze dan bestrijdingsmiddelen te gebruiken op hun planten.”

De ene oogst is de andere niet

Er is nog een reden waarom lijstjes niet werken. “Als er in een bepaalde supermarkt appels worden gevonden met bestrijdingsmiddel, dan wil dat echt niet zeggen dat dat volgend jaar ook zo is. De cijfers van de Gifmeter zijn van 2011. In 2013 kan de situatie weer anders zijn. De appels komen misschien van een ander teler, of uit een ander land. En ook de oogst kan per jaar verschillen. Misschien was er dat jaar veel regen waardoor er veel schimmels vormen. Dan moeten telers wel bestrijdingsmiddelen gebruiken anders gaat hun oogst kapot.”

Groente en fruit uit Nederland het schoonst

Je kunt ervan uit gaan dat als je in Nederland groente en fruit koopt, dat het veilig is. Bij welke supermarkt dan ook. Een nuance is wel op zijn plaats. Peters: “Groente en fruit uit Nederland is het meest veilig. Op Nederlandse producten is geen enkele overschrijding gevonden. 

De meeste overschrijdingen kwamen van buiten de EU, zoals Zuid-Oost Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en de Dominicaanse Republiek. Maar dankzij strengere controles gaan ook deze landen steeds meer aan de strenge EU-eisen voldoen. Kortom, als er iets te voorspellen valt op basis van de meetgegevens, dan is dat niet welke supermarkt het schoonst is, maar het land van herkomst.”

Niet eten van groente en fruit: dat is het risico

Peters concludeert: "Er is eigenlijk maar een risico voor de gezondheid: als je te weinig of geen groente of fruit eet.  Dat eist veel meer slachtoffers per jaar.” 

Conclusie: angst voor bestrijdingsmiddelen is onnodig 

De Gifmeter van www.weetwatjeeet.nl baseert zich op onderzoeksgegevens van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Het Voedingscentrum heeft in mei 2012 al een evaluatie uitgevoerd van deze zelfde getallen. Er is gekeken naar gezondheidsnormoverschrijdingen (28 van 4062 monsters) en of deze overschrijdingen reële risico’s vormen voor de volksgezondheid.

Onze conclusie was duidelijk: Angst voor bestrijdingsmiddelen op groente en fruit is onnodig. 

Meer over bestrijdingsmiddelen!

De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.