Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Pittig met groene currypasta
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Ziekte en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je een aandoening krijgen waarvoor je naar de arts moet, namelijk zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk en bloedarmoede. Je verloskundige houdt in de gaten of je daar last van hebt.

Voor zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en bloedarmoede moet je naar de arts. Je verloskundige houdt in de gaten of je daar last van hebt.

Heb je last van zwangerschapskwaaltjes, zoals verstopping, brandend maagzuur en misselijkheid? Kijk dan bij hulp bij zwangerschapskwaaltjes.

Zwangerschapsdiabetes

Heb je veel dorst en moet je vaak plassen? Of is je buik groter dan normaal voor de duur van je zwangerschap? Dan kan het zijn dat je last hebt van zwangerschapsdiabetes. Maar je merk het niet altijd zelf. Je kunt vragen aan je verloskundige of ze je tussen week 26 en 28 van de zwangerschap wilt testen.

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, dan heb je te veel suiker in je bloed. Dat kan gevolgen hebben voor je baby en voor jezelf. Zo zorgt het hoge suikergehalte in je bloed ervoor dat je meer kans hebt op een groot kind. Dit bemoeilijkt de bevalling.

Zwangerschapsdiabetes moet worden behandeld. Samen met je gynaecoloog of met een diëtist maak je een behandelplan. Na de bevalling is de zwangerschapsdiabetes meestal na een dag verdwenen. Bij een volgende zwangerschap is de kans vrij groot dat je weer zwangerschapsdiabetes krijgt. Heb je het gehad, dan heb je ook wat meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Je verkleint de kans op deze ziekte als je een gezond gewicht behoudt of krijgt.  

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Je merkt meestal niet dat je een hoge bloeddruk hebt, maar je baby merkt het wel. Er komen dan minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta. Je verloskundige controleert bij elk bezoek je bloeddruk. Als je bloeddruk te hoog is, word je doorverwezen naar een gynaecoloog. Een zoutbeperkt-dieet is niet nodig. Maar je kunt wel letten op je zoutinname, door goed het etiket te lezen en door zout te vervangen voor kruiden, zoals tijm, oregano en peterselie. Van sommige kruiden kun je beter niet te veel nemen. Kijk in de tabel wat kun je beter mijden tijdens de zwangerschap?

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Zie je bleek en ben je uitgeput? Dan heb je misschien bloedarmoede, wat een gevolg kan zijn van een ijzertekort. De verloskundige meet je ijzerwaarden bij de eerste controle en bij 30 weken. Als je bloedarmoede hebt, schrijft de huisarts een ijzerpreparaat voor. Je helpt bloedarmoede te voorkomen door voldoende producten met ijzer en foliumzuur te eten. Lees daarover meer bij gezond eten tijdens de zwangerschap.
De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.