Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Een zoetzure verleiding
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

GezondGroeien - weetjes voor mama

App voor Facebook en mobiel

In deze gratis app vind je antwoord op je vragen over gezonde voeding, tijdens je zwangerschap en voor je kind. Het staat boordevol tips en weetjes. Ook volg je de ontwikkeling van je kind. En het biedt nog veel meer, bijvoorbeeld leuke recepten en een handige checklist.

Nu beginnen

0-3 maanden zwanger

Gezond eten is vanaf het begin belangrijk. In de eerste maanden van je zwangerschap ontwikkelt het kindje zich snel. In de eerste 8 weken krijgt je kindje al handen, voeten, vingers en tenen. Ook de hersenen, hart, ogen, oren en het gebit worden gevormd.

In deze fase van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van vermoeidheid en misselijkheid. Het kan zijn dat je bepaalde luchtjes opeens niet meer verdraagt, zoals de geur van gebakken vlees of koffie.

3 tips tegen misselijkheid:

  1. Drink en eet meteen iets bij het wakker worden, dus nog voordat je je bed uit komt. Vraag je partner een kopje thee en een beschuitje te brengen. Of zet ’s avonds iets klaar, zoals een cracker, rijstewafel of een krentenbol. 
  2. Eet regelmatig. Neem bijvoorbeeld een boterham of fruit tussen de maaltijden door. 
  3. Drink voldoende, zeker als je vaak moet overgeven. 

Het is niet erg als je wat afvalt door de misselijkheid. Neem contact op met de verloskundige of huisarts:

  • als je zelfs geen vocht meer binnen kunt houden.
  • als je meer dan 5% van je gewicht verliest dat je had voor je zwangerschap. Bijvoorbeeld: je woog 70 kilo voor je zwangerschap en nu 66,5 kilo. Dan ben je dus 5% van je oorspronkelijke gewicht afgevallen.

Kalebaskalk

Het natuurproduct kalebaskalk of -klei, pimba of 'calabash chalk' wordt soms gebruikt om ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap te voorkomen. Bijna alle geteste producten van deze kalksoort bevatten te veel lood. Dit is mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Te veel lood kan vroeggeboorte en een lager geboortegewicht veroorzaken. Ook is er risico op een mogelijk blijvende ontwikkelingsachterstand van het ongeboren kind.

Foliumzuur

Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. Blijf in elk geval foliumzuur slikken tot 8 weken na conceptie: dat is ongeveer 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het is niet nodig daarna nog foliumzuur te nemen, maar het is niet schadelijk als je het daarna nog steeds neemt.

Vitamine A

Te veel vitamine A kan schade aan het ongeboren kind veroorzaken. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en supplementen. Omdat in lever veel vitamine A zit, is het beter dit tijdens de zwangerschap niet te eten.

Vitamine D

Je hebt tijdens de zwangerschap ook extra vitamine D nodig. Slik per dag 10 microgram vitamine D, want zo houd je je botten en die van je kind gezond.