Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Topper uit de Marokkaanse keuken
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

App GezondGroeien

Al 50.000+ downloads! In deze gratis app vind je antwoord op je vragen over gezonde voeding, tijdens je zwangerschap en voor je kind. Het staat boordevol tips en weetjes. Ook volg je de ontwikkeling van je kind. En het biedt nog veel meer, bijvoorbeeld leuke recepten en een handige checklist. Nu beginnen

Hoe beginnen

Er bestaat niet 1 voedingsschema dat voor alle kinderen geldt. Ieder kind is immers uniek. Het consultatiebureau geeft je advies op maat over eten en bewegen met jouw kind.

Kinderen verschillen van elkaar als je bijvoorbeeld kijkt naar lichaamsbouw, groei en beweeglijkheid. Hierdoor heeft het ene kind meer voeding nodig dan het andere. Jonge kinderen voelen zelf heel goed aan wanneer ze genoeg hebben gegeten.

Het Voedingscentrum geeft daarom geen schema’s uit waarin wordt voorgeschreven hoeveel een kind moet eten. Een voedingsschema suggereert dat je kind de aangegeven hoeveelheid altijd móet eten, ook al wil hij eigenlijk niet meer.

Een kind dat voortdurend meer eet dan nodig is, heeft een grotere kans op overgewicht. Wat zijn lichaam te veel krijgt, wordt namelijk opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. En dat gaat er niet vanzelf af naarmate je kind ouder wordt.

Ons advies is daarom: jij bepaalt WAT en WANNEER je kind eet, je kind bepaalt HOEVEEL het eet.

Opbouwen in het tempo van je kind

Het opbouwen van vaste voeding gaat stapje voor stapje en duurt ongeveer een half jaar. Als het goed is, eet je kind rond zijn eerste verjaardag hetzelfde als de rest van het gezin.

Je kind kan, als jij en je kind er aan toe zijn, tussen 4 en 6 maanden beginnen met een paar hapjes van een lepeltje. Dit is om te oefenen. Je geeft hem steeds nieuwe smaken. Eerst prak je het oefenhapje fijn. Het eerste hapje is vaak een groente- of fruit hapje, of pap met een lepel. Wat kleine stukjes brood zonder korst, een beetje aardappel, rijst of bijvoorbeeld een lepeltje fijngemalen vlees of vis kan ook. Geleidelijk mag het steviger zijn, met stukjes erin. Vanaf 7 maanden kan je kind ook een broodkorst eten.

Vanaf ongeveer 8 maanden worden de hapjes steeds meer echte maaltijden. Dan ga je melkvoedingen vervangen. Hoe dat gaat, hangt af van of je borstvoeding geeft of flesvoeding (volledige zuigelingenvoeding).Het consultatiebureau adviseert je hierbij.

Een leidraad die je kunt aanhouden als je borstvoeding geeft, is: vervang elke week 1 melkvoeding door een maaltijd met vaste voeding. Langzaamaan bouw je het verder op: als dat goed gaat, vervang je een week later een tweede melkvoeding door een vaste voeding, enzovoort. Natuurlijk kun je gewoon borstvoeding blijven geven, bijvoorbeeld als onderdeel van de maaltijd. Je hoeft niet te stoppen.

Geef je flesvoeding, dan hangt het opbouwen van de vaste voeding af van hoeveel en hoe vaak je kind flesvoeding krijgt. Van het consultatiebureau krijg je daarom advies op maat.

Welke melkvoeding je ook geeft, altijd geldt: wennen aan vaste voeding gaat in het tempo van jouw kind. Het is geen wedstrijd wie als eerste de meeste hapjes eet. Vergelijk je kind dus niet met andere kinderen. Vertrouw op jezelf en je kind. En maak je niet bezorgd of je het wel goed doet. Je kind laat zelf wel zien wat hij wil. Kijk daarom goed hoe hij reageert als je een hapje geeft. Hapt hij gretig? Of draait hij z’n gezicht weg? Het is een kwestie van uitproberen, voor je kind en voor jou.

Wanneer je kind iets niet wil eten, wil dat niet per se betekenen dat je kind het niet lust. Heb je twijfels? Bijvoorbeeld omdat je kind echt niets wil eten of omdat hij klachten heeft na het eten, zoals overgeven of diarree? Bespreek het op het consultatiebureau.

Rapleymethode

Gill Rapley, een verpleegkundige werkzaam bij Unicef, heeft een andere manier van bijvoeden geïntroduceerd: de rapleymethode. Het idee is dat kinderen het voedsel zelf kunnen beetpakken en naar hun mond brengen, het voedsel wordt dan ook niet gepureerd en het kind wordt niet gevoerd. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van de rapleymethode. Wel is duidelijk dat op deze manier bijvoeding introduceren langer duurt. Vanaf de leeftijd van 6 maanden is borst- of flesvoeding niet meer voldoende om in de behoefte aan energie en voedingsstoffen van het kind te voorzien. Wanneer de introductie van bijvoeding langer duurt, kan het zijn dat een kind een tekort aan energie en voedingsstoffen krijgt. Of bij kinderen die gevoed worden volgens de rapleymethode tekorten ontstaan, is niet bekend.