Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Een sensationele schotel
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Alles over de eerste hapjes voor je baby

Is jouw kind toe aan z'n eerste hapjes? Kleine oefenhapjes kun je geven vanaf 4 maanden. Begin er niet eerder mee. Vanaf 6 maanden heeft je kind vaste voeding nodig naast borstvoeding of flesvoeding. Het wennen aan vaste voeding gaat stapje voor stapje.

In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Ze komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Ook leer je je kind na 6 maanden langzaam wennen aan water drinken.

Met het geven van oefenhapjes ga je door tot je kindje 8 maanden is. Vanaf 8 maanden vervang je vervolgens langzaamaan de borstvoeding of flesvoeding voor echte maaltijden. Is het wel of niet slim om je kind stukjes eten aan te bieden, volgens de Rapley-methode? Lees meer.

En wat kun je geven? Eigenlijk alles wat jij ook neemt. Er zijn wel een aantal producten die je beter niet kunt geven. Bekijk welke.

Goed eten draait niet alleen om wat je kindje eet, maar ook om de eetopvoeding. Bekijk de tips voor de eetopvoeding en maak de opvoedquiz. En lees hoe het leren proeven nou eigenlijk in zijn werk gaat.

Met gezond eten en een goede eetopvoeding leg je een goede basis voor een gezond gewicht. Ook bewegen is daarbij belangrijk.

Rond zijn eerste verjaardag eet je kindje met de pot mee. Lees meer over eten met je dreumes of peuter.  

Lekker genieten met kerst

Weet jij al wat je op tafel zet?

Met onze 2 kerstmenu's maak je zeker indruk. En ze zijn nog lekker makkelijk ook.