Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Op het kinderdagverblijf geef je de regie even uit handen. Maar dat betekent niet dat je niets meer te zeggen hebt. Het kinderdagverblijf zal met je overleggen wat ze aan je kind geven. En ook kun je zelf ideeën aandragen: voor leuke traktaties bijvoorbeeld.

Tip 1: Overleg over eten!

Bepaal samen met het kinderdagverblijf wat jouw kind te eten en te drinken krijgt. Het is helemaal niet gek om daar afspraken over te maken. Geef bijvoorbeeld aan dat je wilt dat je kind water krijgt.

Tip 2: Ga in de oudercommissie

Als je meer invloed wilt op wat de kinderen te eten en te drinken krijgen: veel kinderdagverblijven hebben een oudercommissie. Zo’n oudercommissie heeft adviesrecht over veel zaken, zoals het voedingsbeleid. Kijk voor een voorbeeld van een voedingsbeleid op onze speciale pagina voor kinderopvangorganisaties.  

Tip 3: Zet gezond trakteren op de kaart

Op een groot kinderdagverblijf kan het elke week wel raak zijn. Weer een jarige, dus een traktatie. Dan is het wel fijn als de traktaties niet te groot en calorierijk zijn. En denk ook eens aan speelgoed. Voor een paar centen heb je een hoop leuks, zoals gummetjes, feesttoeters, kleine knuffeltjes, stickertjes, miniboekjes, stempels, krijtjes, en ga zo maar door. Check of de cadeautjes geschikt zijn voor kleine kinderen en of ze zich er niet in kunnen verslikken.  Kijk of je traktatieafspraken kan maken met andere ouders.

Gratis ideeën voor toptraktaties voor dreumes en peuter

Bekijk hieronder direct de traktaties of download de traktaties (pdf). Tip: print ze uit en leg ze neer bij het kinderdagverblijf. Ouders die gezonde traktatie-inspiratie nodig hebben, kunnen dan een traktatie uitzoeken en even meenemen naar huis. 
‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.