Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Verrassende smaakbeleving
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Bewaren en klaarmaken van moedermelk

Klaar met kolven? Je geeft de melk dan waarschijnlijk op een later tijdstip aan je kind. Baby’s hebben een minder goede weerstand. Bewaar je moedermelk daarom goed gekoeld en maak het op een hygiënische manier klaar.

Wil je eerst weten hoe kolven in zijn werk gaat? Lees meer over kolven

Bewaren

  • Bewaar moedermelk in speciale borstvoedingszakjes of flesjes.
  • Zet de datum erop.
  • Als je bijvoorbeeld op je werk hebt gekolfd: zet daar de melk in een koelkast en neem de melk mee naar huis in een koeltas.
 
Bewaren in de koelkast    Bewaren in de vriezer 
  •  Zorg dat de koelkast op 4°C staat. Dan blijft de melk 3 dagen goed.
  • Bewaar de melk achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
 
  • Vries de melk direct in na het kolven. De melk blijft dan 6 maanden goed, mits je een vriezer hebt met 3 (***) of 4 sterren (****).
  • Vries de melk in kleine porties in, bijvoorbeeld in ijsblokjeszakjes. Zo kun je makkelijker alleen de portie ontdooien die je nodig hebt. 

Ontdooien

  • Komt de melk uit de vriezer? Ontdooi de melk het liefst in de koelkast. Dit heeft wel tijd nodig. Zet de bevroren melk bijvoorbeeld de avond ervoor in de koelkast. Heb je het snel nodig, houd de melk dan onder stromend lauwwarm water.
  • Gebruik ontdooide moedermelk binnen 24 uur.

Ziet de melk er gek uit?

Ontdooide moedermelk kan wateriger zijn en er kunnen vlokjes in drijven. Dat is normaal. Die vlokjes zijn de vetten in je melk. Het kan ook wat zurig ruiken. Dit komt door enzymen in de melk die alvast beginnen met de vertering van aanwezige vetzuren. De melk is dan niet bedorven. 

Klaarmaken

  • Was altijd je handen en zorg dat de fles schoon is.
  • Verwarm moedermelk tot ongeveer 30 tot 35°C. Alle waardevolle stoffen blijven dan behouden. Liever te lauw dan te warm! Boven de 50°C gaan er beschermende stoffen verloren. Deze ideale temperatuur bereik je als volgt: 
 
         
Flessenwarmer   Een pannetje met warm water    Magnetron 
Volg de gebruiksaanwijzing van de flessenwarmer.    Plaats het flesje in een pannetje met warm, maar niet kokend water. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.      Verwarm de moedermelk op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.   
  • Controleer altijd de temperatuur van de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Wanneer het ongeveer even warm is als je huid, dan zit je goed. Als het te heet is, laat het dan eerst even afkoelen. 

Let op!

Moedermelk mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde moedermelk weg.

Flesje schoonmaken

  • Spoel direct na het voeden de fles en speen om met koud water.
  • Was ze vervolgens in de vaatwasser op minimaal 55°C of in heet sop met een speciale flessenborstel. Spoel de fles na met warm water, om zeepresten te verwijderen.
  • Laat de fles en speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek.
Elke 2 weken de laatste updates
Meld je aan en ontvang

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.