Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag

2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Alles over het geven van borstvoeding en flesvoeding

Begeleid jij vrouwen in deze fase voor je werk? Bekijk de professionals-site over:

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Maar het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Flesvoeding is dan het alternatief. 

Weet je nog niet of je borstvoeding wilt of kunt geven? Op deze pagina lees je er meer over. Weet je het al wel of ben je al begonnen? We hebben pagina's die je alles vertellen over borstvoeding en flesvoeding. Hoeveel voeding je kindje nodig heeft en hoe vaak je voedt, is hetzelfde voor borstvoeding en flesvoeding.   

Waarom borstvoeding belangrijk is voor je kind:

  • Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby de eerste 6 maanden nodig heeft. Alleen van vitamine D en K heeft je baby extra nodig.
  • Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in. Vooral de melk die je in de eerste paar dagen na de geboorte aanmaakt (het colostrum), bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten. Daarna is de hoeveelheid aan deze stoffen lager, maar omdat kinderen meer drinken krijgen ze evenveel beschermende stoffen binnen als in het begin. 
  • Baby’s ervaren minder pijn, bijvoorbeeld wanneer ze een hielprik krijgen, als ze direct daarna borstvoeding krijgen.
  • Borstvoeding beschermt je kind mogelijk tegen overgewicht op latere leeftijd. 

Borstvoeding is ook belangrijk voor jou:

  • Borstvoeding beperkt het bloedverlies na de bevalling.
  • Borstvoeding helpt je om weer op gewicht te komen.
  • Borstvoeding zorgt voor een band tussen jou en je kind. Huid-op-huid-contact bij borstvoeding zorgt voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Jij en je baby worden daarvan rustiger en ontspannen.
  • Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die lange tijd borstvoeding geven een lager risico hebben op bepaalde vormen van borstkanker.

Hoe lang geef je borstvoeding?

Het advies is om 6 maanden borstvoeding te geven, en daarna zolang moeder en kind dat willen en zich daar prettig bij voelen. Een baby profiteert het meest als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt. 

Kun je geen borstvoeding geven?

Soms is borstvoeding geven niet mogelijk, ook al zou je het wel graag willen geven. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor het kind. Flesvoeding (kunstvoeding) is dan het alternatief. 

Twijfel je of je borstvoeding wilt geven?

Het kan zijn dat je geen borstvoeding wilt geven. Ook dan is flesvoeding het alternatief. We raden wel aan om hier goed over na te denken. De keuze om geen borstvoeding te geven kun je immers niet meer terugdraaien. 

Redenen van vrouwen om geen borstvoeding te geven zijn bijvoorbeeld: dat de partner dan de fles kan geven, dat borstvoeding niet te combineren is met het werk of dat ze te druk zijn om borstvoeding te geven. Deze redenen zijn te ondervangen door slim om te gaan met het geven van borstvoeding. Op het werk heb je rechten die het mogelijk maken om je kind zelf te voeden of te kolven. En heb je een druk leven? Borstvoeding kun je juist overal geven. Je partner kan op andere manieren bij de zorg van je kind worden betrokken, zoals de baby in bad doen. En ga je een keer een avondje weg, of weer aan het werk, dan kan je partner een flesje afgekolfde melk geven.  

Lees je rustig in op het geven van borstvoeding, woon een voorlichtingsavond bij over borstvoeding of praat met mensen uit je omgeving die borstvoeding geven of hebben gegeven. Dat kan wellicht al twijfels wegnemen. Blijf je twijfelen? Onze tip: probeer het in elk geval uit. Je lichaam is er immers voor gemaakt. Bovendien telt elke week borstvoeding die je geeft. 

Lees je in op borstvoeding

Tijd voor een groente-update

Eet meer ons

Groenten willen meer gegeten worden. Elke hap richting de 250 gram per dag is winst voor je lijf.